FBI vurderer at Foley-video er autentisk

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, mener, at en video, som angiveligt viser jihadister fra den voldelige, islamistiske gruppe Islamisk Stat halshugge den amerikanske journalist James Foley, er autentisk, skriver netavisen GlobalPost.

- FBI vurderer, at videoen er autentisk, men det har endnu ikke afsluttet undersøgelserne af videoen, skriver netavisen.

Drabet på James Foley er Islamisk Stats "første terrorangreb mod USA", siger den tidligere vicedirektør i CIA Michael Morell, som var fungerende efterretningschef i USA i 2012 og 2013.

Han siger, at gruppen forsøger at skræmme USA til at opgive luftangreb mod Islamisk Stat i Irak.

Halshugningen kommer som en overraskelse, da Islamisk Stat hidtil har haft fokus på kampene i Syrien og Irak.

I flere telefonsamtaler med en journalist fra Reuters i de seneste måneder har medlemmer af Islamisk Stat givet udtryk for, at deres leder, irakeren Abu Bakr al-Bagdad, har flere overraskelser parat til Vesten.

Det antydes, at der vil ske angreb mod amerikanske interesser - måske også på amerikansk territorium - gennem sleeper-celler (sovende terrorceller) i Europa og USA.

- Vesten er idioter og fjolser. De tror, at vi venter på at få visa, før vi kommer og angriber, eller at vi vil angribe med vores skæg eller i islamisk klædedragt, siger en af de mænd, som Reuters har talt med.

- De ved ikke, at vi er i stand til at spille deres spil, når det gælder efterretninger. De infiltrerede os med folk, der foregav at være muslimer, men vi har også infiltreret dem med folk, der ser ud som dem, hedder det videre.

Det synes klart, at Islamisk Stat er indstillet på at intensivere konflikten med Vesten, og videoen af halshugningen af den amerikanske journalist kan medføre, at fokus skifter fra luftangreb i det nordlige Irak til mulige terrormål i USA og Europa.

Gruppen har ifølge samtalerne med Reuters hundredvis - om ikke tusindvis - af udlændinge med vestlige pas, som kan hjælpe dem - som den mand med britisk accent, der synes at have foretaget halshugningen af Foley.

Masrour Barzani, som leder sikkerhedsrådet i den kurdiske region i Irak, siger til Reuters, at han frygter sovende celler.

- Mange medlemmer af Islamisk Stat er kommet fra alle mulige lande. Mange af dem vender tilbage til de lande, hvor de kom fra, hvor de er potentielle ledere eller operative terrorister, siger han.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip