FCK-boss: Små lande bør bryde ud af Champions League

FC København-direktør Anders Hørsholt ønsker, at Europas små fodboldnationer går sammen om at lave et alternativ til Champions League.

Hørsholt mener, at den nuværende konstruktion i Champions League gør det umuligt for klubber fra små og mellemstore nationer at kvalificere sig til gruppespillet kontinuerligt år efter år. Vejen frem til de store penge er derfor meget lang.

- Jeg synes, det er for dårligt, at vi ikke har et reelt alternativ til Champions League. Man burde lave en Champions League for de nationer, som har svært ved at kvalificere sig til Champions League, som det er i dag.

- En særskilt turnering, som kunne sælge rettighederne til de lande, som har klubber med.

- Jeg forestiller mig, at vi nemt kunne få 12-14 forbund med, siger Anders Hørsholt til den norske avis Bergens Tidende.

FCK-direktøren nævner Danmark, Sverige, Norge, Litauen, Belgien, Schweiz og Tjekkiet som lande, der kunne have interesse i en mesterliga for de mindre europæiske nationer.

- Så kan de 10 største lande spille Champions League, mens vi spiller vores, siger han.

Anders Hørsholt vurderer, at det giver økonomisk mening at skabe en særskilt turnering uden om det europæiske fodboldforbund, Uefa, der står bag Champions League.

- Vi snakker om over 100 millioner mennesker som kommerciel platform. Så hvorfor ikke? Hele nøglen til at lykkes i et mindre land er, at vi organiserer os.

- Vi må glemme alle ulighederne landene imellem og have et eneste fokus; at sikre os en større andel af de kommercielle indtægter, som findes i europæisk fodbold. Gør vi ikke det, så bliver vi bare mindre og mindre, og vejen til succes bliver vanskeligere og vanskeligere, siger Hørsholt.

- Rettighederne til at vise Champions League bliver solgt via Uefa til en kommerciel partner i Skandinavien. I den aftale forpligter Uefa sig til, at der ikke er konkurrerende kampe på samme tidspunkt i de nationale ligaer.

- Vi frasiger os altså nogle kommercielle muligheder, fordi vi er solidariske med de andre klubber i Europa, så Uefa kan få en højere pris.

- Hvis FCK havde mødt Brøndby samtidig med, at et tysk og engelsk hold mødtes i Champions League, ville der være en konkurrencesituation mellem de to kampe. Det ønsker Uefa ikke, og derfor betaler vi indirekte. Det er et problem.

- Hvis vi havde en alternativ turnering, ville de kommercielle aktører i Skandinavien ikke skulle betale samme pris for rettighederne til Champions League. Rettighederne til den danske Superliga koster meget mere end for eksempel Premier League. Den kommercielle værdi er størst, hvis danske hold deltager, siger FCK-direktøren.

FC København møder onsdag aften ukrainske Dnipro i kvalifikationen til Champions League. De to klubber kæmper om en plads i playoff-runden. Det første opgør i Kijev sluttede 0-0.

Kampen begynder klokken 20.00.

/ritzau/

 

Dagens Gossip