FDM: Pas på dyre garantiforlængelser ved bilkøb

Skrevet af Elo Christoffersen

|

02/09/2013

Dagens topnyheder

En ny turbolader til 20.000 kroner, knas med bilens taktkæde eller problemer med svinghjulet. Selv nyere biler kan ikke undslå sig dyre reparationer, og med kun to års reklamationsret på de fleste biler er der som regel kun én til at betale for reparationerne: bilens ejer.

Der kan derfor være sund fornuft i at tilkøbe en garantiforlængelse i forbindelse med bilkøbet, mener FDM om de garantiforlængelser, som stadig flere bilmærker tilbyder. De giver for eksempel bilkøberen mulighed for at forlænge garantiens dækningsperiode op til bilens femte år og koster omkring 5.000 kroner.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Man bør dog altid huske at læse det med småt i dækningsbeskrivelsen.

- En garantiforlængelse kan være en god måde at købe sig til mere tryghed i forbindelse med, at man bliver bilejer. De forskellige dækninger varierer imidlertid fra bilmærke til bilmærke. Hos nogle forhandlere er der således mere tale om et forsikringslignende produkt med begrænset dækning, mens der hos andre er tale om en regulær forlængelse af fabriksgarantien. Det gælder derfor om at se sig for, siger leder af FDMs juridiske rådgivning, Per Alkestrup.

Læs også: Toyota på vej mod ny verdensrekord i Danmark

Hvad den længere garanti reelt dækker, er dog ikke det eneste, man som bilkøber skal være opmærksom på. Ofte er aftalerne også betinget af, at man binder sig til bilmærkets egne værksteder og desuden nøje skal følge alle serviceplaner, hvilket ikke vækker FDMs begejstring.

- Det er svært at se den slags betingelser som andet end en måde at binde bilkøberne til egne værksteder med det mersalg af ydelser, det ofte giver. Derfor så FDM hellere, at den generelle reklamationsret blev forlænget til fire eller fem år, som tilfældet blandt andet er det i Norge. Vi mener ikke, det er rimeligt, man som forbruger selv skal betale for at få en ordentlig dækning, siger Per Alkestrup, som pointerer, at garantiens længde også fortæller noget om producentens tillid til sit eget produkt.

Læs også: Pas på med de billige tilbud på undervogns-behandlinger af din bil

Af samme årsag anbefaler FDM, at man som minimum går efter biler med en garanti på minimum tre år eller 100.000 kilometer.