FDM: Tysk vejskat strider imod EU-regler

Det er i strid med EU-reglerne, hvis det kun bliver udenlandske bilister, som skal betale for at køre bil på de tyske motorveje.

Sådan lyder det fra Forenede Danske Motorejere, FDM, efter at den tyske transportminister, Alexander Dobrindt, mandag fremlagde sine planer for at indføre afgifter for hele det tyske vejnet.

- Vi synes, at det er en urimelig forskelsbehandling mellem tyske og udenlandske borgere. Det er problematisk, at man opfinder et nyt skattesystem, som kun gælder for udlændinge, siger Torben Kudsk, afdelingschef hos FDM, og fortsætter:

- Hvis forslaget går igennem hos EU, så frygter vi et kapløb, hvor flere lande begynder at beskatte de udenlandske bilister. Så det kan blive en glidebane, som vil hæmme mobiliteten og gøre det dyrere at køre gennem Europa.

Hvis de tyske planer bliver en realitet, skal udenlandske bilister fra 1. januar 2016 købe en vignet, hvis de vil køre på de tyske veje, mens tyskere automatisk får tilsendt en vignet til en gennemsnitspris på 88 euro (656 kroner), samtidig med at de skal betale mindre i vægtafgift.

En 10 dages vignet kommer til at koste 10 euro (74,5 kroner), mens en vignet, der gælder i et helt år, maksimalt skal løbe op i 112,35 euro (ca. 837 kroner), alt efter bilens miljøvenlighed.

- Vi har ikke noget imod afgiften, så længe både landets borgere og udlændinge betaler det samme, ligesom vi ser det i andre lande. Her har vi et system, hvor tyskerne skal betale mindre. Så i princippet bliver det kun udlændinge, som skal betale for at køre på tyske motorveje.

- I og med at man kun bruger 35 øre ud af en krone af benzinafgifterne på det tyske vejnet, så kan alle ekstra kroner fra udenlandske bilister i princippet gå til skattelettelser eller det tyske velfærdssystem. Det synes vi ikke, vi skal betale, siger Torben Kudsk.

Sammen med sin hollandske søsterorganisation ANWB har FDM henvendt sig til den tyske transportminister, den danske transportminister og den danske udenrigsminister i sagen samt startet en underskriftindsamling imod forslaget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip