FE-chef: Vi kommer ikke til at masseovervåge danskere

Skrevet af admin

19/02/2015

Mest læste i dag

Regeringens forslag om, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal kunne overvåge danskere i udlandet uden dommerkendelse, kommer ikke til at betyde masseovervågning af danskere i Syrien og Irak.

Det forsikrer chefen for efterretningstjenesten i et interview med Ritzau.

- Der er på ingen måde tale om, at vi skal til at masseovervåge danskere i udlandet, fastslår Thomas Ahrenkiel og uddyber:

- Der er tale om, at vi står med et problem med et omfang og i en skala, som vi ikke har set tidligere, og hvor vi vil få betydelig bedre mulighed for at bidrage til at beskytte Danmark mod terror.

Efterretningschefen fastslår, at det hver gang vil bero på en konkret vurdering, før en udrejst dansker sættes under overvågning, og at det ikke i sig selv er nok, at man er rejst til eksempelvis Irak eller Syrien.

- Der skal være grund til at antage, at man har til hensigt at udføre handlinger, som er til skade for Danmarks sikkerhed og danske interesser. Så det er ikke det i sig selv, at man befinder sig i udlandet, der gør, at man vil komme ind under den her bestemmelse, forklarer han.

Spørgsmål: Men hvad skal en person så foretage sig i udlandet, for at I begynder at overvåge?

- Hvis man tager til Syrien, befinder sig i den nordlige del af landet, og indgår i en gruppe sammen med udenlandske målpersoner, som vi er opmærksomme på, så vil det indgå i den samlede vurdering, forklarer Thomas Ahrenkiel.

Han påpeger samtidig, at efterretningstjenesten vil blive kigget over skulderen.

- Der vil fortsat være en kontrol med det her. Det bliver ikke noget, den enkelte medarbejder kan gøre af egen drift, siger han og tilføjer:

- Hvert enkelt tilfælde skal godkendes af mig, og det vil også være sådan, at vi skal informere det skærpede tilsyn med en landsdommer i spidsen, som så kan vurdere, om det er forsvarligt.

/ritzau/