Fedme-milliarder på vej til Novo i USA

Novo Nordisks nye vægttabsmiddel, Saxenda, har torsdag bestået sin eksamen hos et uafhængigt ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA. Det skriver Ritzau Finans.

Eksperterne har været samlet i Maryland på den amerikanske østkyst for at vurdere, om det danske lægemiddel skal kunne ordineres til overvægtige amerikanere.

Flere analytikere havde forventet grønt lys fra eksperterne, og nu da vejen til det amerikanske marked er banet, venter der den danske medicinalvirksomhed en årlig indtjening på op mod 10 milliarder kroner alene i USA, hvor ikke færre end hver tredje voksen er svært overvægtig.

Saxenda, som injiceres af de overvægtige selv, nedsætter appetitten og giver en større mæthedsfornemmelse.

Med stemmerne 14-1 har eksperterne anbefalet, at FDA udsteder markedsføringstilladelse til Saxenda i USA.

Ekspertpanelets vurdering af Saxendas fordele og ulemper er dog i realiteten kun en anbefaling til FDA, der i sidste ende træffer den endelige beslutning om en eventuel markedsføringstilladelse. En tilbagemelding ventes den 20. oktober.

FDA følger ofte eksperternes indstilling, men ikke altid.

Eksempelvis anbefalede eksperterne i november 2012, at FDA godkendte Novos langtidsvirkende insulin Tresiba, men sundhedsmyndighederne vendte tilbage i februar 2013 og krævede yderligere kliniske studier, før en godkendelse kan komme på tale.

Torsdagens afstemning var kulminationen på et godt otte timer langt møde, hvor Novo har skullet overbevise panelet om de gavnlige effekter af behandling med Saxenda.

Herhjemme har overvægtige testet midlet i et forsøg, og bliver den amerikanske godkendelse fulgt op af en godkendelse fra det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), så vil flere danskere blive tilbudt behandlingen. De første muligvis næste år.

/ritzau/