Fejl på stemmeseddel kan have kostet Legart valget

Der var en fejl på stemmesedlerne i Vejen og Haderslev i Sønderjylland, hvor kandidaterne fra De Konservative var opstillet alfabetisk og ikke med spidskandidaten, Mike Legarth, øverst.

Men det havde ingen betydning for det endelige valgresultat.

Det fremgår ganske vist af den betænkning, som Udvalget til Valgs Prøvelse har lavet over folketingsvalget, at Mike Legarth blot manglede 51 stemmer for at blive valgt til Folketinget, og at mandatet i stedet gik til partifællen Brian Mikkelsen.

Men det er ikke korrekt.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skriver onsdag i en meddelelse til Folketinget, at fejlen på stemmesedlen "ikke under nogen omstændigheder kunne have ændret på, hvilken kandidat der var valgt for partiet".

Der er ifølge ministeren sket en fejl i Danmarks Statistiks beregning af fordelingen af tillægsmandater.

Brian Mikkelsen skriver i en mail til Ritzau, at han selv blev valgt som nummer ét, Mai Mercado som nummer to, og Mike Legarth ville have været valgt som nummer tre.

- Rigtigt ærgerligt, for vi ville godt have været flere i gruppen, så Mike kunne komme med.

Brian Mikkelsen, der sidder i Udvalget til Valgs Prøvelse, påpeger, at hvis det kun var 51 stemmer, der adskilte Mike Legarth fra at blive valgt, så ville udvalget have krævet omvalg.

Formand for Udvalget til Valgs Prøvelse Peter Juel Jensen (V) siger, at det er et enigt udvalg, som ikke anbefaler omvalg.

- Udvalget har drøftet det både med Indenrigsministeriet og Danmarks Statistik, og vi mener ikke, at der er grundlag nok for at lade valget gå om. Det er et enigt udvalg, der mener det, og det er ikke altid tilfældet, siger Peter Juel Jensen.

Formanden ærgrer sig over, at der er opstået fejl som disse ved valget.

- Der bør ikke opstå fejl ved et folketingsvalg, men det sker, og vi har skrevet i betænkningen, at man skal blive væsentligt bedre til at læse korrektur på stemmesedler, siger Peter Juel Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip