Fejlen der ikke måtte ske: Lægerne glemte at obducere Charlottes mor

Den 29. juni i år fik Charlotte Christiansens mor det meget pludseligt rigtig dårligt. Hun blev svimmel, havde svært ved at få vejret, og kastede blod op.

Så den 53-årige kvinde fra Varde blev straks hasteindlagt på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Hun var helt konfus og ukontaktbar, og blev hurtigt sendt videre til hospitalets intensive afdeling og lagt i respirator.

Lægerne undersøgte Charlottes mor, og fandt ud af, at både nyren og leveren havde svigtet, ligesom hun havde en alvorlig blodforgiftning i kroppen. Men ingen af lægerne kunne, trods en lang række blodprøver, finde ud af, hvorfor den 53-årige kvinde ikke tog imod behandlingen.

LÆS OGSÅ: 12-årig dreng død efter vagtcentral nægter ambulance

Første fejl
En måned senere, den 31. juli 2014, slukkede sygehuset for respiratoren, og Charlotte Christiansens mor sov stille ind.

Nu står 29-årige Charlotte Christiansen frem overfor Dagens.dk, og fortæller om en alvorlig fejl, sygehuset i Esbjerg begik efter hendes mors død. Af hensyn til de andre pårørende offentliggør vi ikke kvindens navn, men redaktionen er bekendt med hendes identitet.

Charlotte Christiansen og hendes familie blev spurgt, om de ønskede, at moren skulle obduceres. Det var de allesammen enige om, at hun skulle. Så, inden de forlod hospitalet for sidste gang, sagde de helt udtrykkeligt til den vagthavende sygeplejerske, at hun skulle notere, at de ønskede en obduktion af deres nu afdøde familiemedlem.

LÆS OGSÅ: Muligt 112-svigt: Region gransker nyt hjemløsedødsfald

Men den besked blev aldrig noteret i journalen.

Anden fejl
Efterfølgende blev Charlottes mors krop kørt videre til en turnus-læge, som skulle udføre dødserklæringen.

- Det er jo sådan, at hvis lægen er i tvivl, om der ønskes en obduktion, skal vedkommende enten kontakte de pårørende eller afdelingen. Og eftersom det aldrig er blevet noteret, at vi ønsker obduktionen, skulle han have taget kontakt. Men vi er ikke blevet kontaktet, og det er afdelingen heller ikke, så en eller anden har klokket gevaldigt i det, siger Charlotte Christiansen til Dagens.dk.

I sidste uge bad Charlotte Christiansen selv om et møde med sygehuspersonalet. Her ville hun gerne have gennemgået sin mors sygdomsforløb og have det endelige svar på den obduktionsrapport, som hun indtil da havde troet, hospitalet havde foretaget. Her fik hun blot at vide, at der var sket en fejl. Hendes mor var ikke blevet obduceret.

LÆS OGSÅ: Besøgende på kirkegård: Afdød cancer-patient vågnede i graven

- Nu er jeg bare helt magtesløs. Jeg manglede ligesom den afklaring - en forklaring på, hvad der var sket, og hvad der var gået galt. For at jeg selv kunne komme videre. Den afklaring har jeg ikke fået, og den kan jeg aldrig få. Så nu bliver det meget sværere at komme videre, siger Charlotte Christiansen.

Får aldrig svar
Da moren stadig var i live, men ukontaktbar og i respirator, var hun for svag til, at lægerne kunne foretage biopsier for at komme nærmere et svar. Derfor håbede Charlotte Christiansen, at obduktionen kunne løfte sløret for, hvad hendes mor døde af.

- Jeg er bare så vred over, at det kunne ske. Jeg synes ikke, de skal slippe af sted med at have syltet vores ønsker på den måde, siger Charlotte Christiansen, som nu har meldt hele forløbet til Patientombuddet.

Charlotte Christiansens mor fik foretaget en gastrisk bypass-operation for syv år siden, og under sygdomsforløbet var der en læge, der gættede på, at det pludselige organsvigt kunne hænge sammen med det. Men det får familien aldrig svar på.

Den 29-årige datter har valgt at gå til medierne, fordi hun håber, at morens historie nu kan få sygehuset til at ændre deres procedure.

LÆS OGSÅ: Syv-årig pige dør efter tre lægers fejldiagnoser

- De skal have det at vide, så den slags ikke kan ske for andre i fremtiden. Jeg kan aldrig få det svar, jeg søgte, men så må de sørge for, at andre ikke også bliver forhindret i det. Det kunne jo være, at svaret på min mors obduktion kunne have fået betydning for andre, der havde de samme symptomer, siger den magtesløse datter.

Sygehus beklager ‘utilsigtet hændelse'
Hos Sydvestjysk Sygehus beklager man fejlen.

- Der er nok sket en brist i kommunikationen, og det er meget beklageligt, siger Inge Holst Lauridsen, som er afdelingssygeplejerske på Intensiv Afdeling af Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Hun vil ikke kommentere på den enkelte sag, men forklarer, at der er en klar beskrivelse af proceduren i forhold til obduktioner.

LÆS OGSÅ: Læge tog selfie med bevidstløs Joan Rivers kort før hendes død

- Men der kan selvfølgelig ske en brist, og jeg kan kun sige, at det er meget uheldigt. Den slags bliver altid noteret som utilsigtede hændelser, og så er det noget, vi vil have fokus på fremadrettet, siger Inge Holst Lauridsen til Dagens.dk.

Obduktion var det eneste rigtige
Nu forsøger Charlotte Christiansen og resten af hendes familie at komme videre efter den temmelig uventede besked om morens manglende obduktion. Men det bliver ikke let.

- En obduktion var jo det eneste rigtige at gøre, fordi der ikke var noget svar. Det var noget andet, hvis hun havde fået en blodprop eller en hjerneblødning eller et eller andet, hvor man tydeligt kunne se, hvad der var grunden til hendes pludselige død, siger Charlotte Christiansen.

- Der er jo ikke nogen, der regner med at miste deres mor, før de bliver 30. Mor blev kun 53 år, og jeg får aldrig en forklaring på, hvorfor hun skulle væk herfra så tidligt, siger Charlotte Christiansen.
 

 

Dagens Gossip