Fem kvinder er døde af kræft efter manglende screening

Skrevet af admin

24/03/2014

Mest læste i dag

Alene i Region Midtjylland er fem kvinder, som på grund af en it-fejl ikke blev indkaldt til screening for celleforandringer, døde af livmoderhalskræft. Det oplyser TV2 Østjylland.

Ifølge regionerne har cirka 40 kvinder på landsplan fået livmoderhalskræft efter manglende screening af forstadiet til kræftformen.

- Ulykkeligvis er der fem af dem, der er døde. Det er en skrækkelig situation, vi er havnet i, men det er selvfølgelig meget værre for familierne, siger Ole Thomsen, der er koncerndirektør i Region Midtjylland, til TV2 Østjylland.

I alt 19 kvinder i Region Midtjylland har fået livmoderhalskræft efter it-fejlen.

Allerede i oktober sidste år kom det frem, at cirka 27.000 kvinder på landsplan ved en fejl var blevet frameldt screeningsprogrammet mellem 1981 og 2007.

De kræftsyge kvinder vil nu modtage et brev med oplysninger om, at regionen vil hjælpe dem med at kontakte Patienterstatningen.

Der er blevet sendt breve til 19 kvinder i Region Midtjylland og fire kvinder i Region Nordjylland.

Region Syddanmark er endnu ikke færdige med at analysere, hvor mange kvinder, der skal have brev, men forventer at det er på samme niveau som i Midtjylland.

Den gennemsnitlige erstatning for overset livmoderhalskræft ligger på 500.000 kroner, men erstatningernes størrelse varierer meget.

Ifølge de sidste meldinger har 103 kvinder indtil i dag anmeldt skader til Patienterstatningen, som de mener er opstået på grund af manglende invitation til screening.

En del af sagerne er dog ældre end 10 år, og det betyder, at Patienterstatningen ikke har kunnet behandle dem, fordi de har været forældede.

Det har fået sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at bebude en særlov, der skal sikre, at også de kvinder kan søge erstatning.

/ritzau/