Fem skarpe til handelsministeren om ny eksportstrategi

Skrevet af admin

15/05/2014

Mest læste i dag

Spørgsmål: Hvad er målsætningen for regeringens nye eksportstrategi?

- Målsætningen er selvfølgelig at gøre Danmarks eksport endnu stærkere og endnu større. Hver fjerde job i Danmark er afhængig af Danmarks eksport.

Det, vi gør med den her strategi, som er den første samlede strategi, der nogensinde er lavet i Danmark, er, at vi blandt andet forsøger at omstille hele Udenrigsministeriets organisation til i langt højere grad at understøtte dansk eksport og handel.

Spørgsmål: Hvorfor nu og ikke tidligere?

- Jeg mener, at vi har gjort det rigtig godt i forhold til eksport og handel indtil nu. Sidste år rundede vi 1000 milliarder i eksportindtægter, og det er jo rekord.

- Men vi kan bare se, at vi kan blive endnu bedre. Og derfor handler det om, at de traditionelle instrumenter, vi har haft via Eksportrådet, skal fintunes.

Spørgsmål: Betyder det, at I blander jer i, hvad virksomhederne foretager sig?

- Nej, vi blander os ikke i, hvordan virksomhederne gør det, men vi baner vejen for danske virksomheder.

- Nogle af de nye vækstmarkeder, lad os sige Nigeria med 170 millioner indbyggere, er jo et kæmpe marked for Danmark. Der åbner vi en ny ambassade, hvor medarbejderne i højere grad vil skulle bearbejde myndighederne det pågældende sted og gøre opmærksom på danske løsninger, dansk teknologi og knowhow blandt andet via vækstrådgivere.

Spørgsmål: Hvornår kan man kalde det en succes? Hvor meget skal der eksporteres for?

- Vi sætter ikke et mål op for den samlede eksportstrategi. Det gør vi, når vi laver eksakte strategier for de enkelte lande. Der lægger vi konkrete målsætninger, men vi gør det ikke på det samlede plan, for det er for ukonkret.

- Du er nødt til at dykke ned i det enkelte marked, før du kan lave konkrete mål, som er relevante.

Spørgsmål: Hvilket tiltag er du selv mest begejstret for?

- Må jeg nævne to? Punkt et: Der er ingen tvivl om, at det at vi nu sætter turbo på vores erhvervsfremstød og gennemfører langt flere er en ting.

Noget andet er, at vi nu laver en stor landbrugsinvesteringsfond, der har til formål at generere kapital.

- Vi regner med op mod 8-900 millioner kroner, hvilket gør, at danske landbrugs- og fødevareprodukter og teknologi kan komme i spil blandt andet i Afrika, som har et kæmpe potentiale på landbrugsområdet.

Det forventer jeg mig meget af, og at det vil skabe konkret afsætning og danske job i landbrugs- og fødevarebranchen i Danmark.

/ritzau/