Fem tips til hvordan du styrker privatøkonomien i december

Skrevet af Elo Christoffersen

|

27/11/2013

Dagens topnyheder

Der er mange seddelknitrende grunde til, at danskerne bør løbe deres privatøkonomi grundigt igennem inden nytår. Skruer du på de rigtige knapper, får du nemlig mulighed for at få ekstra likviditet i husholdningsbudgettet, forklarer Ret&Råd, der i øvrigt gør opmærksom på, at sidste bankdag i år er 30. december.

- Mange danskere glemmer at gå deres privatøkonomi igennem i løbet af året. Det er en skam, fordi de misser en lang række fradrag og gevinster. Blandt andet kan man spare 2,7 procent i afgift ved at ændre sin kapitalpension til en aldersopsparing inden udgangen af 2014, fortæller advokat Elin L. Andersen fra Ret&Råd, Djursland og fortsætter:

- Selvstændige har mulighed for at betale ekstra ind på pensionen i år og næste år. Endelig er der også mulighed for at give større afgiftsfri julegaver - noget som kan være interessant for mange.

5 ting du skal have styr på inden 31. december

1. Skift til aldersopsparing nu og spar 2,7 procentpoint i afgifter

Du kan ikke længere få fradrag for det beløb, som du indbetaler på en kapitalpension. Dog kan du i 2013 og 2014 ændre din kapitalpension til aldersopsparing og få rabat på afgiften til staten. I 2013 og 2014 er a fgiften kun på 37,3 procent mod 40 procent normalt.

2. Giv dine nærmeste en gave

Vil du gerne give dine børn eller børnebørn forskud på arven, kan du give helt op til 58.700 kroner, men du skal gøre det inden årsskiftet for at opnå fordel for afgiftsfri gave i 2013.

3. Tilbagebetaling af for meget betalt skat

Har du betalt for meget skat i 2013, og vil du gerne have pengene udbetalt hurtigt, skal du kontakte Skat senest den 31. december.

4. Er du selvstændige? Så sæt ekstra ind på pensionen

Har du ligesom 200.000 andre danskere egen virksomhed, og er du vel at mærke ikke et aktie- eller anpartsselskab, kan du indbetale op til 30 procent af dit overskud på en ratepension eller Livslang Pension. Også selvom 30 procent af overskuddet overstiger 50.000 kroner.

Fra 2015 bliver selvstændige omfattet af fradragsloftet på ratepension. Det er derfor i 2013 og 2014, at du som selvstændig skal sætte ekstra ind pÍ din ratepension.

5. Betal restskat til tiden og undgå renter

Står du med restskat for 2013, skal du indbetale den før året rinder ud. Betaler du efter nytår, skal du betale dag-til-dag renter oveni.

Kilde: Ret&Råd