Feminister bliver thriller ved Sveriges valg

- Tag plads! står der på de meget rosa stole, der er stillet op ved de kampagnesteder, som partiet Feministisk initiativ (Fi) har oprettet mange steder i Sverige. Partiet står for første gang til at komme ind i Riksdagen ved søndagens valg.

- Vi skriver historie. Det er nu, det sker. Det, vi vil komme til at se, er et stort demokratisk gennembrud. I historiebøgerne vil det blive beskrevet som den store feministbevægelse, siger talskvinde Gudrun Schyman med et udfordrende og selvsikkert blik til sine tilhørere.

66-årige Schyman er forud for søndagens valg blevet kaldt både en enestående retoriker og "Sveriges måske største politiske fænomen netop nu." Hun er også blevet kaldt et "one woman-show."

Ved sine særlige homeparties, som hun har holdt 287 gange, står hun foran et stort hvidt papirark og forsøger med en tuschpen i hånden at skildre uligheden i det svenske samfund. Det er en populær gimmick i medierne, at hun opsøger folk og dukker op i deres hjem eller på deres arbejdspladser.

- Livet her bliver aldrig det samme igen, for efter det her bliver I alle feminist-aktivister, siger hun.

I de fleste meningsmålinger ligger Feministisk Initiativ på lidt under spærregrænsen på fire procent, men i en måling i sidste uge nåede det for første gang op på over fire procent.

Partiet har profileret sig som både feministisk og anti-racistisk.

- Feministisk initiativ bliver af mange opfattet som en modpol til Sverigedemokraterna, der politisk ikke er langt fra Dansk Folkeparti. For at undgå, at dette parti bliver tungen på vægtskålen, vil mange vælgere stemme på Feministisk initiativ, siger Sören Holmberg, valgforsker ved Göteborgs Universitet.

Feministisk initiativ, der fik et mandat i EU-Parlamentet efter valget i maj, vinder frem på et tidspunkt, hvor svenskerne generelt opfatter sig selv om feminister i højere grad end tidligere.

47 procent af alle svenskere er feminister, og fem af otte partier i Riksdagen anser sig selv for at være feministiske, viste en meningsmåling fra Sifo tidligere i valgkampen. For fire år siden svarede 33 procent af de adspurgte ja til spørgsmålet.

/ritzau/FNB

 

Dagens Gossip