Fidel Castro roser sin bror for Obama-håndtryk

Cubas tidligere mangeårige præsident, Fidel Castro, roser torsdag sin bror, præsident Raul Castro, for hans omdiskuterede håndtryk med USA's præsident, Barack Obama, under mindehøjtideligheden for Nelson Mandela.

Fidel Castro siger, at broderen demonstrerer høflighed og værdighed med sin gestus.

- Jeg lykønsker Raul for hans strålende præstation, og især for hans beslutsomhed og værdighed, da han med en venlig, men bestemt hilsen til lederen af USA's regering sagde på engelsk: Hr. Præsident, jeg er Castro, lyder det fra 87-årige Fidel Castro.

Obama udvekslede håndtryk med Raul Castro og andre ledere, da han gik på podiet i Soweto i sidste uge for at tale ved mindehøjtideligheden for den sydafrikanske leder Nelson Mandela.

Håndtrykket efterlod i manges optik et uudsletteligt øjeblik i de to landes historie.

Det Hvide Hus har forsøgt at nedtone håndtrykket og sagde til journalister, der rejste med præsidentens fly, Air Force One, fra Sydafrika tilbage til USA, at det ikke strakte sig videre end høfligheder, og at det ikke var udtryk for nye politiske vinde.

Alligevel synes forholdet mellem USA og Cuba i de seneste måneder at være blevet varmere med flere eksempler på samarbejde i stedet for den sædvanlige fjendtlige retorik, der har hersket.

Obama sagde i sidste måned i Miami i Florida, hvor der bor mange cubanere i eksil, at det var på tide, at USA tog politikken i forhold til Cuba op til revision. I mere end 50 år har amerikanerne håndhævet en handelsembargo mod den kommunistiske østat.

Den amerikanske præsident har også stillet spørgsmålstegn ved, om den politik, der blev vedtaget i 1961, nu også er den rigtige i USA's forhold til Cuba i dag.

Fidel Castro gennemgik i 2006 en tarmoperation og er aldrig helt kommet sig. I 2008 overgav han magten til sin bror, der er fem år yngre.

Fidel Castro, der var stor modstander af apartheidstyret, var ikke i stand til at deltage i mindehøjtideligheden for Nelson Mandela.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip