Fifa-chef: Stadion-skandaler var ikke vores problem

21/04/2016 12:32

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Byggerierne af store fodboldstadioner i forbindelse med VM-slutrunder er de seneste år blevet et stort og ømtåleligt debatemne.

Flere steder er stadioner gået i forfald, fordi de ikke er blevet brugt, når VM-festen er forbi.

Derudover er der kommet øget fokus på kritisable arbejdsforhold for migrantarbejdere under byggeriet af stadioner til VM i Qatar om seks år.

Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) CSR-chef, Federico Addiechi, indrømmer, at Fifa til og med VM i Brasilien i 2014 har forsømt at tage et medansvar for de mange stadionproblemer.

- Tidligere har vi ikke tænkt, at vi havde et ansvar for arbejdet i forbindelse med byggeriet af VM-stadioner. Det tænker vi nu, siger Federico Addiechi.

- Helt frem til VM i Brasilien sagde vi altid, at de forskellige stadioner ikke blev bestilt af os.

- Vi havde ikke et kontraktuelt forhold med ejerne, men vi benyttede os bare af dem i en måned.

- Hvis der var problemer, så var det nogle andre, du måtte tale med, og helt sikkert ikke Fifa, siger CSR-chefen.

Federico Addiechi forklarer, at Fifa i dag tager mere ansvar. Forbundet har eksempelvis vedtaget en politik, der skal sikre, at menneskerettighederne bliver overholdt, når der bygges nye VM-stadioner.

- Man kan argumentere for, at det er sket for sent. Det kan man sagtens tage en debat om.

- Men på mange måder er vi (Fifa, red.) på forkant i sportsindustrien, og vi har taget det her på os som en leder, siger Addiechi.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty har kritiseret arbejdsforholdene i Qatar, der til gengæld har afvist, at der skulle være problemer.

Oliestaten har også afvist medieberetninger om, at mere end 1000 migrantarbejdere har mistet livet i forbindelse med stadionbyggerierne, der gik i gang i 2010.

/ritzau/AFP