Fifa-præsident bukker sig ikke for massivt sponsorpres

Skrevet af admin

03/10/2015

Dagens topnyheder

Præsidenten for Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), Sepp Blatter, afviser fredag aften at trække sig fra sin post med øjeblikkelig virkning.

De mangeårige Fifa-sponsorer Coca-Cola, McDonalds og Visa har ellers opfordret den 79-årige præsident til at træde tilbage, efter at schweiziske myndigheder for en uge siden har åbnet en straffesag mod Blatter.

Sepp Blatters amerikanske advokat, Richard Cullen, reagerer fredag aften med en udtalelse.

- Coca-Cola er en værdsat sponsor i Fifa, men hr. Blatter er uenig med denne holdning. Han tror ikke på, at det vil være i Fifas interesse eller hjælpe reformprocessen, at han forlader forbundet, og derfor træder han ikke tilbage, fortæller Richard Cullen.

De schweiziske myndigheder mistænker Sepp Blatter for at have foretaget en illoyal Fifa-betaling på to millioner schweizerfranc til præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), Michel Platini.

Den øjeblikkelige krise i Fifa tog fart i slutningen af maj, da flere Fifa-topfolk blev anholdt på grund af mistanke om korruption og hvidvaskning af penge. Det skete umiddelbart før forbundets kongres i Zürich.

Selv om Blatter på kongressen blev genvalgt til en ny præsidentperiode, blev presset efter lidt tid så stort, at han til næste år stiller sin plads til rådighed for en afløser.

Det er dog ikke godt nok for Coca-Cola, McDonalds og Visa, der gennem en årrække har været blandt Fifas største sponsorer i forbindelse med fodboldturneringer.

De tre store amerikanske firmaer er blandt Fifas kommercielle partnere til VM i Rusland om tre år.

- For hver dag, der går, så bliver Fifas ry endnu mere plettet, lyder det i en meddelelse fra Coca-Cola.

- Fifa har behov for en gennemgribende reform, og det kan kun ske med en uafhængig tilgang, mener læskedrikproducenten.

Burgerkæden McDonalds opfordrer ligeledes Sepp Blatter til at trække sig.

- De seneste ugers begivenheder fortsætter med at ødelægge Fifas rygte og troen på dets lederskab, oplyser McDonalds.

/ritzau/