Fik uskyldig i fængsel: Mand får hård dom for justitsmord

Skrevet af admin

|

26/11/2013

Dagens topnyheder

Retten i Odense sender den 36-årig Joe Christensen to et halvt år i fængsel i en usædvanlig og principiel sag, hvor den 36-åriges løgn fik en anden mand uskyldig dømt.

Dommen er afsagt tirsdag formiddag, efter at dommer Alex Nymark har haft en uge til at overveje, hvad straffen skulle være.

Der har nemlig ikke været noget fortilfælde i dansk ret, som han kunne støtte sig op ad i sin strafudmåling.

Anklagemyndigheden havde i sagen krævet tre års fængsel, mens Joe Christensens advokat mente, at tre-seks måneder burde række.

Selve skyldsspørgsmålet var afgjort på forhånd, da den dømte Joe Christensen valgte at erkende sig skyldig i anklagerne mod ham.

Joe Christensens løgne over for både politi og domstol førte til, at en uskyldig mand i 2004 blev dømt for røveri.

Joe Christensen anmeldte et opdigtet røveri til politiet, som skulle være foregået i gården bag Restaurant Mediteranian i Odense. Han var selv det påståede offer og fortalte politiet, at gerningsmanden var iført en Adidas-trøje.

Uheldigvis fandt politiet i nærheden en mand i sådan en trøje, og Joe Christensen udpegede ham som gerningsmanden. En løgn han gentog hele tre gange.

Første gang var ved selve konfrontationen, efter at politiet havde anholdt manden. Næste gang var en god måneds tid senere, da sagen blev behandlet ved Byretten. Og endelig gentog Joe Christensen sin løgn i Østre Landsret i februar 2005.

Ud over den grove løgn, som førte til justitsmord, er Joe Christensens dømt for flere opdigtede anmeldelser og forsikringssvindel for godt 42.000 kroner.

Fælden klappede, da Christensen tidligere i år fortalte politiet, at han havde forhindret et røveri mod Svendborg Sparekasse.

Den forklaring viste sig at være så ulden, at politiet efterhånden fik trevlet Joe Christensens spind af løgne op. Dog nåede ordensmagten at belønne Christensen med en dusør på 1000 kroner, som han nu også er dømt til at betale tilbage.

Ved tirsdagens dom bestemte dommer Alex Nymark, at spørgsmålet om erstatning til den uskyldigt dømte skal afgøres ved en civil sag. Manden har krævet 337.000 kroner i erstatning for den tid, han har siddet i fængsel.

/ritzau/