Filippinernes muslimer er tæt på selvstyre

Filippinernes præsident, Benigno Aquino, bad onsdag kongressen om hurtigt at vedtage en lov, som sikrer muslimerne selvstyre i en region på den sydlige ø Mindanao i det katolske land.

Det opfattes som et afgørende skridt frem mod en afslutning på en 50 år lang og blodig konflikt.

I marts blev der underskrevet en fredsaftale, som skulle afslutte et muslimsk oprør, der har kostet over 120.000 mennesker livet og fordrevet to millioner mennesker på den frodige og ressourcefyldte ø.

Men den skelsættende fredsaftale mellem regering og muslimske oprørere i bevægelsen The Moro Islamic Liberation Front (Milf), blev brudt, da oprørerne beskyldte regeringen for at have brudt flere løfter.

Nu er der efter intense forhandlinger igen tro på fred, som vil føre til oprettelse af en ny, selvstændig region i de muslimske flertalsområder i den sydlige del af landet inden udgangen af Aquinos valgperiode i 2016.

Den nye region på Mindanao, der er den næststørste ø i øriget, får navnet Bangsamoro.

Udtrykket Bangsamoro refererer til de indfødte på Mindanao og kommer fra det spanske ord "moro", der blandt andet er en betegnelse for muslimer.

- Vi anmoder Kongressen om at vedtage denne lov så hurtigt som overhovedet muligt, siger Aquino, der onsdag talte ved en ceremoni i forbindelse med fredsprocessen.

Oprørsledere ventes at styre den nye, autonome region i en overgangsperiode, hvorefter bevægelsen Milf gradvist vil blive ændret til et politisk parti.

En tidligere autonom region på Mindanao bliver betegnet som "et forfejlet eksperiment" af Aquino.

Iagttagere siger, at aftalen kan støde på store problemer, da der er mange, som er imod den - både etniske grupper, erhvervsgrupper og politiske bevægelser.

/ritzau/Reuters