Filippinsk katastrofe dominerer klimamøde

En tårevædet tale af repræsentanten for Filippinerne, som er hårdt ramt af tyfonen Haiyan, præger åbningen af FN's årlige klimakonference i Polens hovedstad, Warszawa.

Den filippinske klimaforhandler, Naderev Sano, siger mandag middag i sin tale, at han vil indlede en faste og undlade at spise i de 12 dage, COP19-konferencen i Warszawa varer, hvis ikke verdens lande tager reelle skridt til at indgå en ny global klimaaftale.

- I solidaritet med mine landsmænd, som kæmper for at skaffe mad derhjemme, og med min bror, som ikke har spist de seneste tre dage, vil jeg nu indlede en frivillig faste, siger Naderev Sano.

Han opfordrer til at opfylde løfterne fra tidligere klimakonferencer om økonomisk hjælp til de befolkningsgrupper i sårbare lande, som er ramt af klimaforandringer og nødt til at flygte fra deres hjem.

- Vi kan ordne dette. Vi kan stoppe dette vanvid, siger han med henvisning til den ekstremt voldsomme tyfon, som har dræbt op mod 10.000 mennesker og jævnet store områder i Filippinerne med jorden.

Klimaforskere giver normalt aldrig den globale opvarmning skylden for enkeltstående voldsomme vejrfænomener. Men rapporter fra FN's Klimapanel peger utvetydigt på, at en varmere verden vil give mere ekstremt vejr i form af orkaner og oversvømmelser.

- Lad Warszawa og Polen blive husket som stedet, hvor det i sandhed lykkedes os at stoppe dette vanvid, siger den filippinske delegerede under langvarige klapsalver fra de øvrige delegerede.

Konferencen i Warszawa varer til 22. november. Den skal skaffe klimastøtte til ulandene og vedtage en køreplan frem mod det FN-topmøde i Paris, hvor man i 2015 skal indgå en ny global klimaaftale.

/ritzau/

 

Dagens Gossip