Film om bådflygtninge vinder Guldbjørnen

Dokumentarfilmen "Fire at Sea", som har fokus på flygtningekrisen, hædres med hovedprisen ved filmfestivalen i Berlin.

Den italienske instruktør Gianfranco Rosi løber dermed med Guldbjørnen for sin dokumentar, som foregår på den italienske ø Lampedusa, hvor flygtninge de seneste år er strømmet til.

Gianfranco Rosi, der er født i Eritrea, dedikerede prisen til beboerne på Lampedusa, der "har åbnet deres hjerte for andre folk".

- Jeg håber, at jeg kan bringe opmærksomhed til øen, sagde Gianfranco Rosi, da han modtog prisen fra juryens formand, skuespilleren Meryl Streep.

- Det er ikke acceptabelt, at folk dør i et forsøg på at krydse havet på flugt fra tragedier.

Selve festivalen har haft flygtninge som hovedtema, og der er opsat indsamlingsbokse, hvor folk kan smide penge i til at støtte flygtningene rundt om på festivalen. Derudover er der afsat flere hundrede billetter til flygtninge.

Generelt er festivalen kendt for, at der er fokus på politik.

Sidste års vinder var den iranske film "Taxi", hvor den iranske instruktør Jafar Panahi filmede, mens han kørte i taxi, fordi han ikke måtte filme ude.

Prisen for bedste mandlige hovedrolle blev givet til Majd Mastoura fra Tunesien for sin rolle i filmen "Hedi" - en kærlighedshistorie, der udspiller sig i kølvandet på det arabiske forår.

Filmen vandt også prisen for bedste debutfilm.

- Jeg giver denne gave til det tunesiske folk, alle revolutionens martyrer og alle de, der har bidraget til revolutionen, sagde Majd Mastoura i sin takketale.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip