Film om børnehjemsbørns opvækst med tæsk deler anmelderne

21/04/2016 06:57

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der bliver uddelt tæsk og kindheste i stride strømme i filmen "Der kommer en dag", som har premiere torsdag.

Filmen følger to drenge, der bliver sendt på børnehjemmet Gudbjerg i 1960'erne, hvor forstanderen, der spilles af Lars Mikkelsen, er overbevist om, at tørre tæsk kan få drengene på rette spor.

Ifølge flere filmanmeldere snubler instruktør Jesper W. Nielsen dog en smule i forsøget på at lave en film om begivenhederne, der baserer sig på virkelige hændelser.

Politiken giver derfor kun tre ud af seks hjerter.

- Man fornemmer, at instruktør Nielsen og Søren Sveistrup, der har fået idéen og skrevet manuskript, finder det så vigtigt at lamslå publikum, at de ikke har villet sky nogen som helst (virke) midler, skriver avisens anmelder.

Jyllands-Postens anmelder er enig og giver tre stjerner.

- Der er ingen tvivl om, at "Der kommer en dag" fortæller en grusom historie, som fortjener vores opmærksomhed, men filmen snubler i sine egne gode intentioner.

- Man ender med at føle sig tvangsfodret med velment harme, skriver anmelderen.

Kristeligt Dagblads anmelder giver filmen fire stjerner for en stærk historie, men kritiserer dens stereotypiske træk.

- "Der kommer en dag" har en umådelig stærk historie, men man kunne ønske sig, at instruktør Jesper W. Nielsen havde troet mere på den og ikke presset den helt så hårdt.

Hos Ekstra Bladet, BT, Information og Berlingske er anmelderne imponerede over filmen.

- Et dragende, fascinerende og benhårdt værk for nu at sige det lige ud, skriver Ekstra Bladets anmelder, der kvitterer med fem stjerner.

Årets bedste danske film lyder det fra BT's anmelder, der undrer sig over, at den danske stat ikke har sagt undskyld til de drenge, hvis oplevelser filmen er baseret på.

- Instruktør Jesper W. Nielsen har lavet en meget barsk, men rørende og vigtig film om en sort plet i danmarkshistorien, skriver BT's anmelder, der støttes af Information.

- Hvordan kan den danske regering undlade at undskylde over for ofrene for, hvad der foregik på disse børnehjem i en nær fortid? For det er jo mennesker, vi som samfund har tabt på gulvet, skriver Informations anmelder.

Berlingskes anmelder hæfter sig ved filmens brutalitet, men også dens håb.

- "Der kommer en dag" er en brutal og hjerteskærende fortælling om ondskab, vold og overgreb på børn, om håbløshed, sorg og knuste drømme. Men midt i alt det grå også om broderskab, sammenhold, overlevelse og fantasiens utrolige magt.

"Der kommer en dag" er baseret på virkelige begivenheder på børnehjemmet Godhavn og har blandt andre Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Lars Ranthe og Sonja Richter på rollelisten.

/ritzau/