Financial Times: Det er Thorning mod Tusk

Helle Thorning-Schmidt (S) har nu kun én reel modstander tilbage i kampen om at blive EU's næste præsident.

Det skriver den velansete, britiske finansavis Financial Times torsdag.

Det er den borgerlige polske premierminister Donald Tusk, der ifølge avisen står tilbage sammen med den danske statsminister i dysten om at afløse belgieren Herman Van Rompuy, når han efter planen stopper som formand for Det Europæiske Råd i slutningen af november.

Avisen erfarer, at kandidatfeltet er blevet slanket fra seks til to efter en række telefonsamtaler mellem de europæiske regeringsledere forud for weekendens ekstraordinære EU-topmøde.

Her skal der sættes navn på EU's nye præsident, men selvom Thorning nu kun har en enkelt modkandidat tilbage, så påpeger avisen, at mange fortsat betragter den polske modstander som favorit.

Avisen peger på, at Thorning har det problem, at den italienske udenrigsminister Federica Mogherini står til at lande posten som EU's udenrigschef.

De østeuropæiske EU-lande blokerede for udnævnelsen af Mogherini ved EU-topmødet midt i juli, fordi de anser hende for at være for ruslandvenlig og uerfaren.

Derfor er der atter indkaldt til topmøde på lørdag, og med Tusk i spil som EU-præsident ventes de østeuropæiske EU-lande snarere at kunne acceptere Mogherini som ny udenrigschef.

Da hun ligesom Thorning er socialdemokrat, vurderes det som usandsynligt, at de begge får en af de tre topposter i unionen.

Samtidig har både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den britiske premierminister, David Cameron, sendt positive signaler mod Tusk, efter at de begge indledningsvis var blevet set som Thorning-støtter.

Til gengæld peger avisen på, at Thorning modsat den tysktalende Tusk er flydende i både fransk og engelsk, en mangel, der skaber usikkerhed og polakkens evne til at sikre konsensus i debatter blandt de 28 EU-landes ledere.

Trods det angivelige indsnævring understreger Financial Times, at de beskrevne ulemper kan ende med at sende jobbet i armene på en tredje kandidat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip