Finansiel Stabilitet vil af med levedygtige kunder

Statens afviklingsbank, Finansiel Stabilitet, har på femte år levedygtige kunder, som bankerne ikke gider overtage. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Bankens øverste chef Henrik Bjerre-Nielsen efterlyser mere samfundssind hos bankerne, fordi hans kunder lider under markedets dårligste vilkår, og han kritiserer samtidig bankerne for en kreditklemme.

- Når vi nu sammen med bankerne har været i stand til at finde løsninger i mange andre tilfælde, ærgrer det mig, at der er denne gruppe af kunder, som vi ikke kan komme af med.

- Derfor kan det godt tænkes, at jeg snart kommer med en mere direkte appel til sektoren om at overveje det endnu en gang, siger Henrik Bjerre-Nielsen til Jyllands-Posten.

Flere brancher er uønskede i bankerne, deriblandt landmænd.

- Vi har eksempelvis dygtige landmænd, som ingen ønsker at have som kunder. Men vi kan også konstatere, at der findes andre segmenter, hvor en kreditklemme gør sig gældende, siger Henrik Bjerre-Nielsen til Jyllands-Posten.

Nogle af de landmænd, bankerne ikke vil have som kunder, havner i Landbrugets Finansieringsbank (LBF). Her bekræfter administrerende direktør Jesper Lyhne, at bankerne fortsat siger nej til overskudsgivende landmænd.

- Dygtige landmænd, der tjener penge, men kun har en beskeden egenkapital, kan ikke finde en ny bank. Dem overtager vi i en periode. På et tidspunkt regner vi med, at tingene åbner op, så de kan komme videre til en bank, siger Jesper Lyhne til avisen.

Finansiel Stabilitet har i næste uge eksisteret i fem år og har stadig kunder tilbage fra dengang. Bankerne erkender, at nogle kunder er uønskede.

Mens Danske Bank og Sydbank afviser at kommentere problemstillingen, afviser Jyske Bank at udvise ekstra samfundssind over for kunderne i statens afviklingsbank.

- Kunder fra Finansiel Stabilitet behandles på nøjagtig samme måde som andre kunder. De skal leve op til samme krav som andre, for at vi tager dem ind på bøgerne, siger forretningsdirektør i Jyske Bank Rune Møller til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip