Finansiering af havmøllepark løses måske først i foråret

Først i løbet af foråret kommer der måske en løsning på, hvordan havvindmølleparken Horns Rev i Nordsøen skal finansieres.

Det siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter et møde fredag med finansminister Bjarne Corydon (S) og Venstres finansordfører, Peter Christensen.

EU-Kommissionen har forbudt Danmark at bruge de såkaldte PSO-energiafgifter til finansieringen. Derfor vil regeringen sætte regningen på finansloven. Det afviser Venstre og Dansk Folkeparti.

- Hvis vi bliver enige, vil vi lade Horns Rev gå i udbud. Det springende punkt er, at der er skabt usikkerhed om, hvordan vi fremover finansierer omlægning til vedvarende energi, når EU har undergravet PSO-systemet.

- Hvis vi ikke kan blive enige, må vi være frit stillet ved nye planlagte projekter for vedvarende energi, siger Kristian Thulesen Dahl.

Venstre og Dansk Folkeparti kræver enighed for at lade Horns Rev køre videre. Det kan ramme den næste havmøllepark, Kriegers Flak, i Østersøen, erkender DF's formand.

Horns Rev indgår i regeringens energiaftale fra 2012 til 2020 med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti.

Der skal først oprettes en havmøllepark på 400 megawatt ved Horns Rev i Nordsøen og siden en park på 600 megawatt ved Kriegers Flak i Østersøen. Da arbejdet på Horns Rev begynder i 2016, kommer EU's melding meget ubelejligt for projektet.

Horns Rev er dyr i drift, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Horns Rev koster godt én milliard kroner årligt i yderligere PSO-afgifter, som skal finansieres af danske energiforbrugere. Vi hører sjældent fra regeringen om den regning, man udskriver, siger han.

SF's miljøordfører, Steen Gade, finder Venstres og DF's kritik af Horns Rev "dybt bekymrende og uansvarlig".

Den politiske "tummel" truer tusindvis af job og kan fordyre projektet, mener han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip