Finanslov: Enhedslisten vil genforhandle ældremilliarden

Det er uacceptabelt, at kommunerne søger staten om penge til at forsøde tilværelsen for de ældre via den såkaldte ældremilliard med den ene hånd, hvis de så med den anden hånd svinger sparekniven og skærer ned på de generelle udgifter til kommunens ældre.

Derfor vil Enhedslisten genforhandle ældremilliarden i forbindelse med efterårets forhandlinger om næste års finanslov, så det sikres, at den udgør et "reelt løft" af ældreplejen.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Det var præcis det, Enhedslisten advarede om, og årsagen til, at vi stod så hårdt fast på at sikre de ældre nogle lovbundne minimumrettigheder.

- Det havde gjort det umuligt for kommunerne at snyde på vægten, som de gør nu, siger socialordfører Finn Sørensen i en pressemeddelelse.

Undervejs i sidste års finanslovforhandlinger krævede Enhedslisten blandt andet to lovfæstede ugentlige bade til de ældre, hvilket regeringen dog afviste. Regeringen endte med at lave finanslov med Venstre og Konservative.

Enhedslistens fornyede krav kommer, efter at fagforbundet FOA tirsdag har kritiseret kommunerne for besparelserne. Epinion har for FOA lavet en undersøgelse blandt 70 kommunale økonomichefer, hvoraf 18 direkte vurderer, at de må levere dårligere service næste år.

- Hvis ikke regeringen vil være med til at indføre de individuelle minimumrettigheder, som Enhedslisten mener, er den bedste sikring af ældremilliarden, så må vi finde en anden mekanisme.

- Her vil vi foreslå, at kommuner, der skærer i ældreplejen uden objektive årsager, skal fratages muligheden for at få andel i ældremilliarden, siger Finn Sørensen.

Forhandlingerne om finansloven er så småt gået i gang. Det forventes, at finansloven for næste år er på plads i løbet af november.

/ritzau/

 

Dagens Gossip