Finanslov: Regeringen vil spare millioner på miljø og klima

01/09/2015 01:15

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Regeringsgrundlagets udmelding om "grøn realisme" giver nu udslag i voldsomme besparelser på miljø-, klima- og transportområdet.

I hvert fald hvis regeringen kommer igennem med det finanslovsforslag, som ventes i september, og hvis baggrundsmateriale Information er kommet i besiddelse af dele af.

De fortrolige dokumenter fra Claus Hjort Frederiksens (V) finansministerium lægger blandt andet op til, at dele af Naturplan Danmark skaleres ned, at klimapuljen fra sidste års finanslov tilbagerulles, og at puljen til "grønne ildsjæle" sløjfes.

Sammenlagt peger finanslovnotaterne på potentielle besparelser på det grønne område på knap 340 millioner kroner for perioden 2016-19, det vil sige frem til næste ordinære folketingsvalg.

Dertil ønsker Finansministeriet at annullere flere centrale grønne målsætninger, herunder målet om 40 procent CO2-reduktion i 2020, målet om 100 procent vedvarende energi i 2050 og målet om udfasning af kul i kraftværker.

- Det lyder gruopvækkende, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege Jørgensen, forelagt de oplysninger, Information er i besiddelse af.

De drastiske indgreb på det grønne område er bekræftet i regeringens magtfulde økonomiudvalg, hvor kun tre ministre har sæde: Claus Hjort Frederiksen, skatteminister Karsten Lauritzen (V) og erhvervs- og vækst- minister Troels Lund Poulsen (V).

I denne uge ventes koordinationsudvalget med finansministeren, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) samt en række resortministre at forholde sig til de foreslåede annulleringer af en række miljø- og klimamål.

I finanslovnotaterne fremgår det, at også målet om en energiforsyning baseret på vedvarende energi og helt fri for fossil energi i 2050 ønskes skrottet.

Regeringen vil også droppe den gældende målsætning om 50 procent el fra vindkraft i 2020 og målsætningen om udfasning af oliefyr og af kul i kraftværkerne i 2030.

/ritzau/