Finansverdenen glæder sig over amerikansk budgetaftale

Optimismen på verdens aktiemarkeder er torsdag beskeden, selvom Kongressen i USA onsdag nat dansk tid omsider vedtog en midlertidig finanslov og en gældsaftale, der forhindrer en katastrofal betalingsstandsning.

Aktier i Hongkong lukkede således i et fald på 0,57 procent. Her er opmærksomheden i stedet vendt mod den kommende offentliggørelse af kinesiske væksttal.

Selvom lettelsen for mange var stor, da præsident Barack Obama underskrev den midlertidige budgetaftale, var den på forhånd ventet på de fleste markeder.

Det var medvirkende til, at også kinesiske aktier lukkede i et fald på 0,21 procent.

De største danske aktier i C20-cap åbnede torsdag morgen med et lille minus og lå ved 13-tiden til et fald på 0,16 procent.

Omvendt positivitet findes hos finansverdenens ledende figurer.

Direktøren for Den Internationale Valutafond (IMF), franske Christine Lagarde, kalder USA's aftale, der landende i 11. time, "et vigtigt og nødvendigt skridt", mens Verdensbankens chef, Jim Yong Kim, også udtrykker lettelse.

- Den globale økonomi har undgået en potentiel katastrofe, siger Kim.

Aftalen på Capitol Hill i Washington blev vedtaget efter en kaotisk periode - og kun omkring 24 timer før, at USA's gæld ville ramme det loft, der er fastsat ved lov.

Dermed fandt de stridende demokrater og republikanere en foreløbig løsning på budget- og gældskrisen, som har truet med at sende verdens stærkeste økonomiske magt i betalingsstandsning.

Gennembruddet spreder også glæde herhjemme.

- Det er meget glædeligt, at USA har afværget en katastrofal betalingsstandsning, som ville have påvirket hele verden, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i en kommentar.

- Aftalen giver dog kun et midlertidigt pusterum på et par måneder og løser derfor ikke de grundlæggende udfordringer i amerikansk økonomi.

- Jeg håber på konstruktive politiske forhandlinger i USA om finanspolitikken frem mod jul. Det er vigtigt for os alle sammen, siger hun.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip