Finland og Rusland begrænser adgang ved grænseposter

Rusland og Finland er tirsdag blevet enige om at indføre midlertidige restriktioner ved to arktiske grænseovergange.

Det sker, efter at der tidligere i år blev observeret et stigende antal flygtninge og migranter, der kom ind i Finland via Rusland.

Som led i aftalen, der blev indgået i Moskva af de to landes præsidenter, Vladimir Putin og Sauli Niinisto, vil kun finske, russiske og hviderussiske statsborgere og deres familier kunne krydse grænseposter ved Salla og Raja-Jooseppi.

Foranstaltningerne gælder i 180 dage, lyder det.

- Målet med disse restriktioner er at forhindre organiseret ulovlig immigration. Jævnfør EU-forpligtelser forsøger Finland at forhindre nye ruter for ulovlig immigration i at opstå, skriver det finske præsidentkontor i en pressemeddelelse.

Finlands 1340 kilometer lange grænse til Rusland markerer en af de ydre grænser for EU's pasfri Schengen-område.

Helsinki har været bekymret for, at ruten gennem Rusland kunne blive mere populær blandt migranter, fordi den såkaldte Balkan-rute via Tyrkiet og Grækenland bliver sværere at tilgå for folk, der gerne vil ind i Europa.

Samtidig ventes antallet af flygtninge og migranter at stige, i takt med at vejret bliver bedre i løbet af foråret.

Omkring 1000 asylansøgere kom til Finland fra Rusland i de første to måneder af i år. Til sammenligning benyttede omkring 700 asylansøgere sig af samme rute i hele 2015.

I marts er antallet af asylansøgere dog faldet efter et styrket samarbejde mellem Rusland og Finland i grænseområder.

Den finske regering mener, at mange af migranterne er afghanere eller indere, som ikke er på flugt fra krig eller er personligt forfulgte. Ifølge finnerne har mange af personerne boet i Rusland i adskillige år.

Foruden grænseaftalen har de to præsidenter også aftalt fremover af udveksle flere informationer om immigration.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip