Finland rystet af største strejke i årtier

Titusinder aktionerer i Finlands hovedstad, Helsinki, i forbindelse med en generalstrejke vendt mod regeringens nedskæringer og besparelser. Strejken er den største i Finland i årtier, skriver nyhedsbureauet FNB.

Den kollektive trafik i Helsinki er lammet af aktionerne, og over 400.000 har måtte finde alternative måder at komme frem på. En del fly og tog er aflyst, ligesom butikker holder lukket.

Protestaktionerne har samlet over 30.000 mennesker ved Järnvägstorget trods et massivt regnvejr.

Stadigt flere er på vej til pladsen, hvor fagforeningsledere holder taler.

Finlands statsminister, Juha Sipilä, har lagt op til, at hele den finske økonomi skal revitaliseres efter tre år med recession, og han har i en sjælden tale til nationen onsdag appelleret til befolkningen om at slutte op bag en ny strammere offentlig økonomi.

Finlands vækst er faldet siden finanskrisen, og den siddende regering har forsøgt at skære kraftigt ned på de offentlige udgifter. En række planlagte besparelser, som fagbevægelsen er i mod, har dog ført til en konfrontation.

- Fagbevægelsen vil ikke begynde at forhandle, så regeringen gennemfører nu nedskæringer uden fagforeningernes godkendelse, siger Pasi Sorjonen, chefanalytiker ved Nordea Finland.

Finlands regering vil indføre en karensdag, skære ned på antallet af feriedage i den offentlige sektor og mindske tillæg for søndagsvagter hos skifteholdsarbejdere. Nedskæringerne rammer især kvindedominerede brancher inden for service og i social- og sundhedssektoren.

- Der har været højkonjunktur i Sverige og i mange andre lande i Vesteuropa, og mange har også troet, at det ville vende her i Finland, men det er ikke sket, siger Pasi Sorjonen.

Nokia var længe den drivende kraft i Finlands eksport, og foretagendets fald har ramt hele Finland. Skov-og papirindustrien er også hårdt ramt i en digital tidsalder.

/ritzau/FNB

 

Dagens Gossip