Finland siger nej til Løkkes fællesnordiske grænse

Finland afviser statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om en fælles nordisk grænse for at undgå grænsekontrol imellem de nordiske lande.

Til gengæld intensiverer den svenske regering samarbejdet med den danske regering for at styrke den danske grænsekontrol mod Tyskland.

Det skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

- Alle mure, der bygges op inden for Europa, i Norden eller noget andet sted, synes jeg, er dårlige mure, siger Finlands finansminister Alexander Stubb til Dagens Nyheter.

Han siger, at han taler på vegne af hele den finske regering, som i stedet ønsker at styrke EU's ydre grænse, blandt andet Finlands grænse mod Rusland og Grækenlands grænse.

- Der findes ingen mellemstatslige løsninger på det her overstatslige problem. Vi vil ikke have permanente grænsekontroller mellem de nordiske lande, siger finansministeren.

Derimod holder den svenske regering ifølge Dagens Nyheter døren åben for den danske idé om en fælles nordisk grænsekontrol, som Løkke foreslog i forrige uge.

Statsministerens forslag sigter mod et stærkere nordisk samarbejde ved Nordens ydre grænser, så man kan undgå den "tunge grænsekontrol", der i øjeblikket er internt mellem de nordiske lande.

Danmarks kontrol ved grænsen til Tyskland foregår i øjeblikket som stikprøve af de indrejsende, men der er ikke indført transportøransvar på færger, busser og tog, sådan som Sverige har gjort det ved sine grænser.

Den svenske minister for Norden, Kristina Persson (S), har foreslået, at danskerne indfører en grænsekontrol ligesom den svenske.

Moderaterne kræver, at den svenske regering tilbyder Danmark et økonomisk bidrag for at indføre id-kontroller mod Tyskland.

- Regeringen kan ikke forvente, at danskerne løser det her selv.

- Den svenske regering må for eksempel bidrage med ressourcer, siger Elisabeth Svantesson, partiets migrationspolitiske ordfører.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vil dog ikke tage stilling til det forslag lige nu.

Den svenske indenrigsminister Anders Ygeman (S) rejser ifølge Dagens Nyheter om kort tid til den dansk-tyske grænse sammen med justitsminister Søren Pind (V).

Siden Sverige indførte id-kontrol på tog, busser og færger er antallet af asylansøgninger ifølge tal fra Migrationsværket faldet fra over 6000 per uge i december til 713 i de seneste syv dage, skriver Dagens Nyheter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip