Finland tiltaler to irakere for krigsforbrydelser

Finske anklagere har tirsdag tiltalt to irakere for at have begået krigsforbrydelser i deres hjemland.

Det skriver det finske nyhedsbureau FNB.

- I begge sager er der tale om handlinger, der er defineret som krigsforbrydelser af Den Internationale Straffedomstol, og de har forbindelse til forhold om usømmelig omgang med fjenders lig, siger anklager Juha-Mikko Hamalainen i en skriftlig udtalelse.

Sagerne har ikke noget med hinanden at gøre, tilføjer han i meddelelsen.

Forbrydelserne, hvor de tiltalte angiveligt skændede soldaters lig, er ifølge anklagen sket i Irak i 2014 og 2015. Det er ikke angivet, hvor i Irak hændelserne skulle være sket.

Tiltalen er baseret på billeder og informationer fundet på internettet, oplyser Hamalainen.

Der er ikke offentliggjort navn på de tiltalte, som nægter sig skyldige.

- Begge mænd siger, at de kæmpede mod Islamisk Stat, siger anklageren, der afviser at oplyse, hvilke styrker eller grupperinger mændene har kæmpet for.

Retssagerne mod de to irakere er sat til at gå i gang henholdsvis 18. og 22. marts.

Hvis de bliver fundet skyldige i tiltalerne risikerer de helt op til livsvarigt fængsel. Anklager Juha-Mikko Hamalainen siger dog, at en mulig straf formentlig vil ligge "i den lavere ende af skalaen", hvilket tolkes til nogle få år bag tremmer.

Mændene er begge under 30 år og kom til Finland i efteråret, skriver Reuters. Hamalainen ønsker ikke at sige, hvorvidt de nu tiltalte har prøvet at søge om asyl i Finland.

Flere end 32.000 mennesker sendte en asylansøgning til de finske myndigheder sidste år. Størstedelen af dem kommer fra Irak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip