Finlands marine er på jagt efter mulig ubåd

Et ukendt objekt er observeret i farvandet ud for Finlands hovedstad, Helsinki. Den finske marine afsøger nu området og har kastet flere advarselsbomber. Observationerne er gjort mandag og natten til tirsdag, oplyser den finske marine.

Finlands forsvarsminister siger ved middagstid tirsdag, at det objekt, der er blevet observeret, efter al sandsynlighed ikke længere er til stede i finsk farvand.

Haglund siger, at der fortsat finder en undersøgelse sted i området. Det står ikke klart, om der har været tale om et fartøj eller noget andet. Han siger dog, at der teoretisk kan være tale om en ubåd.

Den finske forsvarsminister vil på nuværende tidspunkt ikke spekulere i, at en fremmed magt skulle være trængt ind i finsk farvand.

Alarmen kom fra det finske overvågningssystem ved middagstid mandag. Og natten til tirsdag blev der gjort nye observationer.

Marinens operationschef, Olavi Jantunen, ønsker heller ikke over for det finske nyhedsbureau, FNB, at fortælle, hvor observationerne er foretaget, og hvilket objekt, der er tale om. Jantunen siger, at sagen fortsat efterforskes.

- Jeg kan ikke sige, hvad det eventuelle objekt er, eller hvorfra det kommer. Alt det vi observerer, skal vi reagere på i overensstemmelse med loven om territorialovervågning, og derfor har vi handlet, som vi har gjort, siger Jantunen.

Operationschefen ønskede tidligere tirsdag heller ikke at sige noget om, hvorvidt objektet fortsat befinder sig uden for Helsinki.

Marinen har søgt efter det undersøiske objekt med overfladefartøjer og har også affyret varslingsskud med tre dybdebomber. Ifølge Jantunen skal alt dokumenteret materiale videresendes til sagkyndige, der skal analysere oplysningerne.

For nylig gennemførte Sverige også en storstilet ubådsjagt, efter at noget, der blev opfattet som et periskop, blev observeret i Stockholms skærgård. Eftersøgningen endte resultatløs.

/ritzau/FNB

 

Dagens Gossip