Finner stemmer for forandring og vælger ny statsminister

Skrevet af admin

20/04/2015

Mest læste i dag

Der blæser nye politiske vinde i Finland. Efter at 99,8 procent af stemmerne er talt op ved søndagens parlamentsvalg, står det klart, at landet skal have ny regering.

Centerpartiet med Juha Sipilä i spidsen er valgets store vinder og sætter sig på 49 ud af de 200 pladser i parlamentet.

- For tre år siden troede folk, at vi var på vej ned, men ikke længere. Finland befinder sig i en meget svær situation. Vi har brug for et bredt samarbejde for at klare de svære tider, siger Sipilä i sin sejrstale til sine partifæller.

En valgprognose fra tv-stationen YLE viste allerede klokken 20.30, at den siddende statsminister måtte gå af.

- Det ser ud til, at Centerpartiet har vundet. Tillykke, sagde afgående statsminister Alexander Stubb fra det konservative parti Samlingspartiet.

Samlingspartiet får 37 mandater, hvilket er en tilbagegang på syv.

Socialdemokratarna mister otte mandater og får 34, mens det nationalistiske Sannfinländerna får 38 mandater, hvilket er en lille tilbagegang på ét mandat.

Resten af mandaterne fordeles blandt fire mindre partier.

Juha Sipilä skal nu i gang med at sondere terrænet for at danne en regering. Han siger, at han er åben for at inkludere Sannfinländerna i en regeringskoalition, selv om det vil komplicere forholdet til EU, da partiet eksempelvis går ind for at smide Grækenland ud af eurozonen.

- Dette resultat giver flere mulige kombinationer for en koalition, siger Sipilä.

Eksperter har før valget peget på en koalitionsregering med Centerpartiet, Sannfinländerna og Socialdemokratarna som et sandsynligt udfald af valget.

Meldingerne fra valgstederne talte dagen igennem om stor stemmeinteresse, så det lignede længe en høj stemmeprocent.

Men da deltagelsen søndag aften var gjort op, viste det sig, at deltagelsen alligevel ikke var prangende. Kun 70 procent af de 4,5 millioner vælgere har stemt. Ved valget i 2011 var det 70,5 procent.

/ritzau/AFP