Finske toldere stopper våbencontainer på vej til Ukraine

Finske toldere gjorde i slutningen af juni et interessant fund, da de rutinemæssigt tjekkede en container i Helsinki Lufthavn.

Containeren viste sig at være fyldt med missiludstyr, som var på vej imod Ukraine og kom fra Vietnam, skriver avisen Helsingin Sanomat ifølge nyhedsbureauet FNB.

Tolderne blev opmærksomme på containeren, da der var noget i vejen med papirarbejdet, og den viste sig ikke at have de nødvendige tilladelser. Angiveligt indeholdt containeren ikke deciderede sprængfarlige missiler, men udstyr til at styre et missilsystem.

Sprængstofeksperter er i gang med at undersøge indholdet nærmere, mens toldvæsnet forsøger at finde frem til, præcist hvem modtageren af udstyret er, og hvem det blev sendt fra.

Toldvæsnet har over for FNB hverken ønsket at kommentere fundet, det nøjagtige indhold af containeren, hvor containeren var på vej hen, eller hvem der står som afsender.

Sami Rakshit, der er direktør for toldvæsnets overvågningsafdeling, siger dog til nyhedsbureauet, at tolderne har en idé om, hvem der står bag, men endnu ikke fået bekræftet mistanken. Man venter blandt andet på ekspertudtalelser fra forsvaret.

Ifølge tolddirektøren manglede den særlige dispensation, der er nødvendig for at eksportere våben fra eller via Finland, men han siger også, at der i lignende tilfælde ofte er tale om lovlig handel mellem stater.

Både Vietnam og Ukraine har militærudstyr, der stammer fra det tidligere Sovjetunionen.

Urolighederne i Ukraine har vokset sig større over de seneste uger, og torsdag blev et passagerfly med 298 personer om bord efter alt at dømme skudt ned over den østlige del af landet, da det var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

Prorussiske oprørere mistænkes for at stå bag.

Flyet fløj i 10 kilometers højde, da det styrtede ned, og eksperter peger på, at det kræver avanceret udstyr at ramme noget, der er så langt væk fra jorden.

/ritzau/FNB

 

Dagens Gossip