Fire er anholdt i sag om drab på aktivist i Honduras

Politiet i Honduras har anholdt fire personer i sagen om drabet på den kendte miljø- og menneskeretsaktivist Berta Cáceres.

Det oplyser den statslige anklagemyndighed i Honduras mandag.

To maskerede mænd skød og dræbte i marts Caceres, da hun lå og sov i sit hjem i La Esperanza, der ligger 200 kilometer nordvest for hovedstaden Tegucigalpa. Hendes familie siger, at det var en likvidering.

En af de mistænkte er ansat ved et elektricitetsselskab, der var i gang med et omstridt dæmningsbyggeri, som det lykkedes Cáceres at få blokeret.

To af de andre mistænkte er soldater.

Cáceres havde protesteret mod byggeriet, fordi det indebærer, at hundredvis af beboere i området vil blive tvangsforflyttet.

Inden sin død havde hun fortalt, at hun var blevet truet af elselskabet for at have organiseret modstand mod Agua Zarca-dæmningen.

Drabet på Cáceres førte efterfølgende til optøjer i gaderne, hvor politi anvendte tåregas mod demonstranter.

Berta Cáceres var leder af organisationen Copinh, som blandt andet har bekæmpet miljøskadelig minedrift.

Tusindvis af sørgende demonstrerede Honduras i forbindelse med hendes begravelse.

Cáceres, der var mor til fire, havde modtaget en række dødstrusler, men fortsatte sin kamp for de indfødte - navnligt Lenca-folket.

- Det feje drab på Berta er en tragedie, som ventede på at ske. I årevis var hun offer for vedvarende chikane og trusler, som skulle få hende til at opgive sit forsvar for den oprindelige befolknings rettigheder, sagde Erika Guevara-Rosas, der er leder for Amnesty International i Sydamerika.

Sikkerhedsminister Julian Pacheco har fordømt drabet, og det samme har FN, den amerikanske regering og internationale miljøorganisationer.

Honduras har en af verdens højeste drabsrater.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip