Fire kidnappede franskmænd frigivet i Niger

Fire franskmænd, der blev taget som gidsler af al-Qaeda i Niger i 2010, kunne onsdag vende hjem til Frankrig efter et tre år langt mareridt.

De fire mænd blev bortført af al-Qaedas regionale gruppe i det nordlige Afrika.

De fire tidligere gidsler, der ved hjemkomsten til Paris onsdag ville blive modtaget af præsident François Hollande, virkede lidt udmagrede, men afslappede og ved godt helbred, da de onsdag forlod Afrika og "tre års mareridt."

-Jeg ønsker at udtrykke min taknemmelighed til Nigers præsident, Mahamadou Issoufou, hedder det i en erklæring fra Hollande i forbindelse med franskmændenes frigivelse.

En anonym kilde tæt på forhandlingerne siger til AFP, at der blev betalt en løsesum på mellem 20 og 25 millioner euro (mellem 150 og 186 millioner kroner).

De nærmere omstændigheder omkring frigivelsen er ikke kendt. Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, var i Niger for at ledsage eks-gidslerne på deres hjemrejse.

I et kort udsagn til det franske nyhedsbureau siger en af de frigivne, den 32-årige Thierry Dol, at "det var meget svært, mit livs prøvelse."

Gidslerne har været holdt i fangenskab forskellige steder for at hindre en fransk befrielsesaktion.

Da mændene blev bortført i 2010, arbejdede de for den franske nukleare gigant Areva.

Ved bortførelsen af de fire franskmænd blev også en hustru til en af dem taget som gidsel, Francoise Larribe. Hun blev bortført sammen med sin mand Daniel Larribe, men hun blev frigivet i februar 2011.

- Det er som en tsunami af glæde, siger Francoise Larribe efter at have hørt om frigivelsen af hendes mand.

Bortførerne havde krævet over 672 millioner kroner for frigivelsen af de tilbageværende gidsler.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip