Fire mænd brugte gas til at sprænge hæveautomat

admin

427 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Med en cocktail af gas og ilt lykkedes det fire mænd at sprænge en hæveautomat fra en sparekasse på Djursland - og senere forsøgte de at udføre et ligeså larmende angreb på en automat i Hals.

Vestre Landsret i Aalborg har onsdag ligesom byretten fundet dem skyldige, men straffen er blevet sat ned.

Michael Nielsen, der er 37 år, straffes med fængsel i tre år og seks måneder, hvor resultatet i første omgang lød på fire år.

Tre andre mænd - Thomas Claus Skølvad på 37, Frederik Lynnerup Nielsen-Man på 24 og 35-årige Morten Saabye Nygaard - idømmes hver fængsel i to år og seks måneder. Det er et halvt år mindre end i byretten.

Det første kup skete i april 2015 mod Sparekassen Kronjyllands filial i Ørsted. Det mægtige brag blev udløst af gas, ilt og et bilbatteri. Udbyttet var på 432.500 kroner.

En måneds tid senere forsøgte de at begå et lignende kup mod Hals Sparekasse i Hals. Men her var politiet imidlertid på plads og forpurrede planerne, da mændene bakkede en bil med grejet hen til sparekassen.

Undervejs i forløbet overvågede politiet de mistænkte. Der var placeret gps'er på flere biler, mener en af forsvarerne, advokat Peter Secher Schmidt.

Dette har anklagemyndigheden dog hverken villet be- eller afkræfte.

Men oplysningerne er ifølge forsvareren meget væsentlige, fordi de ville kunne dokumentere, at hans klient under det ene kup befandt sig på en pløjemark cirka 20 kilometer fra gerningsstedet.

Landsretten har givet forsvareren medhold i, at han skulle have adgang til oplysningerne - og har pålagt anklagemyndigheden at oplyse, om der blev foretaget observation af flere køretøjer med teknisk udstyr.

Informationerne kan kun holdes tilbage, hvis en dommer er indforstået, fremgår det af landsrettens kendelse.

Peter Secher Schmidt oplyser, at Nordjyllands Politi imidlertid ikke har været i stand til at fremskaffe oplysningerne i tide.

Hans klient er onsdag blevet fundet skyldig i begge kup. Alligevel mener han, at landsretten har givet et generelt signal til anklagemyndigheden, og at det gavner retssikkerheden.

- Fremadrettet må anklagemyndigheden kun udelade disse oplysninger, hvis man er gået rettens vej, siger advokaten.

/ritzau/