Fire VM-nationer risikerer straf for racisme

Det er ikke kun slagsange og sejrsdanse, der bliver udført på tilskuerrækkerne under VM i Brasilien.

Organisationen Football Against Racism in Europe, Fare, hævder, at tilhængere fra Brasilien, Kroatien, Mexico og Rusland er kommet med racistiske, antisemitiske og homofobiske tilråb fra tribunerne under nogle af VM-kampene.

Derfor risikerer de fire landshold nu straf, skriver den engelske avis The Telegraph.

Ifølge avisen har det internationale fodboldforbund, Fifa, startet en disciplinærsag mod Mexico, efter at mexicanske tilhængere er blevet beskyldt for at komme med racistiske tilråb ned mod Camerouns spillere ved VM-kampen i fredags.

Også i 0-0-kampen mellem Mexico og Brasilien i tirsdags blev de brasilianske fans så frustrerede over den mexicanske målmand Guillermo Ochoas succespræstation, at de råbte ordet "puto" - mandeluder - efter ham.

De mexicanske fans svarede igen med samme skældsord mod den brasilianske målmand Julio Cesar.

For netop at stoppe den slags verbale angreb indførte Fifa allerede sidste år en række regelsæt.

- Brugen af homofobiske angreb under kampene er fuldstændig uacceptabel, siger Piara Powar, formand for Fare og medlem af Fifas antiracistiske arbejdsgruppe, til The Telegraph.

- Fifa har fastsat nogle tydelige regler, og vi håber, de bliver fulgt. Tilgangen er nultolerance. Det er, hvad vi forlanger, understreger han.

Fare hævder desuden, at nynazistiske bannere var synlige på tribunen blandt kroatiske og russiske fans i kampene mod Brasilien og Sydkorea, og det kan komme til at koste deres landshold dyrt.

- Det virker som om, at enkelte fans har taget deres had med sig halvvejs rundt om jorden. Det er vi nødt til at reagere på hurtigst muligt, siger Piara Powar.

Mexico og Brasilien ser ud til at slippe med en advarsel, mens Rusland og Kroatien i værste fald risikerer at miste point i turneringen.

I den sammenhæng har Fifa-præsident Sepp Blatter for nylig udtalt:

- Sportslige sanktioner er den eneste effektive straf.

/ritzau/

 

Dagens Gossip