Fiskekvoterne for 2014 er på plads i EU

Ministre fra EU's medlemslande er tirsdag aften blevet enige om fiskekvoterne for 2014.

For Danmarks vedkommende er flere af de vigtigste prioriteter kommet i hus, og det glæder den EU-debuterende danske fødevareminister, Dan Jørgensen (S).

- Jeg er meget, meget tilfreds med resultatet. Vi har kæmpet benhårdt for danske interesser, og vi har fået det igennem, vi ville, siger han.

Fra Danmarks side har der især været lagt vægt på, at antallet af havdage, som er de dage, fiskerne har til at fange deres kvoter, skal fastholdes for Nordsøen, Kattegat og Skagerrak. Og det er lykkedes, siger ministeren.

Samtidig er den danske regerings ønske om at fastfryse den samlede kvote for torskefangst i Kattegat blevet opfyldt. Derudover kan kvoterne på blandt andre rødspætter og kulmuler hæves lidt, siger ministeren.

- Fordi der i flere år har været fisket bæredygtigt, er det faktisk muligt nu at fiske lidt mere. De får højere kvoter næste år, og det er simpelthen fordi, man har haft en bæredygtighedspolitik, siger Dan Jørgensen.

Han understreger, at det er helt i tråd med den danske regerings holdning.

- Vi vil jo gerne have, at fiskerne skal kunne fange og sælge så mange fisk som muligt, så de kan beholde jobs og beskæftigelse.

- Men vi har jo også et meget målrettet øje på, at det skal være bæredygtigt, og her har vi et godt eksempel på, at de to ting sagtens kan gå hånd i hånd, siger fødevareministeren.

De danske fiskere har dog fortsat et udestående, da de som udgangspunkt ikke har adgang til at fiske i norsk farvand fra den 1. januar.

På grund af en strid om makrelkvoter, har EU og Norge endnu ikke indgået en aftale om fiskeri for 2014.

EU-landenes kvoter for fiskeri i Nordsøen, Skagerrak og Norskehavet er derfor kun midlertidige, indtil en aftale mellem Norge og EU er på plads og de samlede, fælles kvoter kan fordeles mellem Norge og EU.

Som et overordnet lyspunkt tager EU-landene med tirsdagens aftale dog forskud på den nye fiskerireform, der træder i kraft fra næste år.

Her skal kvoterne baseres på videnskabelige vurderinger, så de lægges på et bæredygtigt niveau.

- Jeg er meget, meget glad. Dette år har ministrene besluttet at implementere en reform på forhånd, så den nye reform er her allerede. Vi har et super udfald, som alle kan være glade for, siger EU's fiskerikommissær, Maria Damanaki.

/ritzau/

 

Dagens Gossip