Fiskere: Skarven truer laksens overlevelse

22/05/2015 08:00

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Skarven er en voksende trussel for fiskene i Danmarks mest vandrige å-system, Skjern Å og Ringkøbing Fjord.

Det mener Danmarks Sportsfiskerforbund, som i et brev til miljøminister Kirsten Brosbøl (S) råber om hjælp til at sikre den EU-beskyttede jyske vildlaks.

- I foråret blev de unge laksefisk, der søger fra åen ud i havet, ædt i store mængder af skarvfuglene i området, siger Kaare Manniche Ebert, biolog ved Danmarks Sportsfiskerforbund.

Ifølge sportsfiskerne er skarven i stigende grad en trussel selv langt fra kysten både for laksen og for den lystfiskerturisme i området, som er en kærkommen håndsrækning til den vestjyske økonomi.

- Vi frygter, at når lakseynglen bliver så stor i august, at den er værd at æde, så kaster skarven sig også over dem, siger Kaare Manniche Ebert.

Selvom en forvaltningsplan for skarven i mange år har muliggjort årlig oliering af fugleæg for at forhindre dem i at formere sig alt for meget, så er det ifølge sportsfiskerne ikke nok.

Reguleringen hører under Naturstyrelsen, som peger på, at opgaven er en nøje afvejning af hensynet til to arter, skarv og vildlaks, der begge er EU-beskyttede.

- Bestanden af laks er stagneret, men ikke umiddelbart udryddelsestruet. Samtidig så har vi faktisk reduceret antallet af reder ved Ringkøbing Fjord kraftigt de seneste 15 år fra 3000 til 1000, siger kontorchef Trine Fugmann fra Naturstyrelsen

- Det er en svær balancegang, og vi kan jo ikke bare udrydde skarven, siger hun.

Ifølge Knud Flensted, biolog i Dansk Ornitologisk Forening er der ingen grund til at skærpe jagten på skarv en.

- Hidtil har sportsfiskerne fået ja til enhver ansøgning, de har indsendt om at skyde og skræmme skarven ved Skjern Å.

- Handler det om erhvervsinteresser i forhold til lystfiskeri, så er det måske i stedet dér, man skal søge hjælp til opgaven med eventuelt at skræmme skarvene væk i det par uger hvert forår, hvor laksen søger ud i havet og er mest sårbar, siger Knud Flensted.

Forvaltningsplanen for skarven er ved at blive revideret og ventes i høring til efteråret.

/ritzau/