Fiskeriforeningen glæder sig over nyt EU-forlig

Det er positivt, at ministrene fra EU's medlemslande tirsdag aften under forhandlinger har fastholdt antallet af dage, som fiskere i Skagerrak, Nordsøen og Kattegat må fiske næste år.

Sådan lyder den umiddelbare melding fra interesseorganisationen Danmarks Fiskeriforening, der organiserer danske erhvervsfiskere.

På det årlige møde, hvor kvoter og havdage for det kommende år forhandles færdigt, er EU-ministrene enedes om at fastholde antallet af de såkaldte havdage. Dagene er kort sagt de dage, fiskerne har til at fange deres kvoter.

- Det er positivt, fordi det har så stor betydning for fiskerne, at de har den fornødne tid til at fange deres kvoter.

- Vi ser helst, at havdage som regulering af fiskeriet helt forsvinder, men en fastfrysning er positivt, siger Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening.

Der er dog ikke rungende klapsalver fra Danmarks Fiskeriforening, når det kommer til torskekvoten i Kattegat.

Kvoten er en såkaldt bifangstkvote, hvilket vil sige, at der ikke må fiskes direkte efter torsk. Danmarks Fiskeriforening håbede på, at kvoten kunne tæt på fordobles - fra 100 ton til 190 ton - men det skete ikke.

- Den ekstremt lave kvote i 2013 har gjort, at det har været endog meget vanskeligt at fordele fiskerettighederne. Når kvoten er så lav, giver det en årskvote, der svarer til nogle få kasser torsk per fartøj, siger Svend-Erik Andersen.

En af de største skuffelser er imidlertid kvoten på tunge, der er blevet reduceret med cirka 37 procent i Kattegat.

- Vi anerkender, at tungebestanden i Kattegat har været faldende, og vi har anbefalet, en reduktion på 15 procent. Derfor er en reduktion på næsten 40 procent slet ikke acceptabel for fiskerne, siger Svend-Erik Andersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip