Fiskerioprør mod Danmark på vej

Topministre fra både Færøerne og Grønland vil på sommerens rigsmøde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kræve, at kongerigets konstruktion bliver genforhandlet, så de to lande kan agere uafhængigt af Danmark inden for fiskeri.

Det skriver Politiken.

Kravet skyldes, at de to lande i rigsfællesskabet ønsker at øge fangsten af populære spisefisk som makrel, tun og kulmule. Men det samme gør andre lande i EU og Asien.

Det er et problem, fordi den danske holdning er, at Danmark skal tale på vegne af alle tre lande i de internationale organisationer. Derfor er der behov for at tænke helt nyt, siger Grønlands fiskeriminister, Karl Kristian Kruse, fra Siumut.

- Vi oplever til tider modsatrettede interesser, som skaber splid mellem landene. (...) Naalakkersuisut (Grønlands regering, red.) vil på rigsmødet lægge op til at optage samarbejdet i rigsfællesskabet til genvurdering, skriver han i en mail til Politiken.

Fiskeriminister Jacob Vestergaard fra Færøerne mener også, der er behov for nytænkning:

- Det er en mærkelig konstruktion, som ikke er holdbar for hverken os, Grønland eller for så vidt Danmark. Det må man tage op at diskutere og få nogle nye aftaler, siger han til Politiken.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.

Men hidtil har skiftende danske regeringer konsekvent afvist at ændre ved det princip, at Danmark er en enhedsstat, fordi alt andet ville være imod grundloven.

Flere juridiske eksperter anfægter dog den holdning.

- Det afhænger i sidste ende af rigsfællesskabets sammenhængskraft.

- Hvis man fra dansk side virkelig vil bestræbe sig på at vise forfatningsretslig rummelighed, kan man nok finde en formulering, siger Frederik Harhoff, folkeretsekspert og professor ved Syddansk Universitet til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip