Flad struktur bringer danske topledere i verdenselite

Danske topledere gør det godt på den liste over verdens 100 bedst præsterende administrerende direktører, som Harvard Business Review præsenterer i sit novembernummer.

Ikke alene er Novo Nordisks koncernchef, Lars Rebien Sørensen, nummer et på listen, Lars Rasmussen (Coloplast) og Kasper Rorsted (Henkel) ligger også flot placeret som nummer 17 og 18.

Det kan være en tilfældighed, men det kan også skyldes deres danske karrierebaggrund, mener Christian Engelsen, der er stifter af og direktør for ledernetværket Presidents Institute.

- Mit gæt ville være, at den flade, danske organisationsmodel spiller ind. Sammenlignet med andre lande er det i Danmark mere tilladt at udfordre beslutninger på tværs af organisationslag.

- Det stiller nok større krav til lederen, fordi man kontinuerligt bliver udfordret på sine beslutninger, siger Christian Engelsen.

Presidents Institute har afdelinger i flere nordeuropæiske lande, og Christian Engelsen oplever, at det flade hierarki ikke kun er et dansk, men også et nordisk fænomen.

Man finder da også både en svensker (Michael Wolf, Swedbank) og en nordmand (Jon Fredrik Baksaas (Telenor) på top-10-listen.

- Men jeg tror, at danske ledere måske er bedre til at træffe beslutninger på egen hånd, hvor svenskerne eksempelvis i højere grad søger konsensus, siger Engelsen.

Han mener, at danskerne først og fremmest kan lære andre landes chefer at få hele organisationen med, når det gælder om at få strategien til at lykkes.

- Ledelse som disciplin handler blandt andet om at motivere medarbejderne. Det skaber bedre resultater, end hvis det bare var robotter.

- Derfor er det på alles agenda, hvordan man får sit team med sig, og der har vi måske noget at byde ind med, siger han.

Harvard Business Review har rangeret toplederne fra 1200 af verdens største børsnoterede firmaer ud fra deres evne til at skabe profit, men også ud fra deres virksomheders miljømæssige og sociale indsats.

/ritzau/

 

Dagens Gossip