Flere asylansøgere: Akut pres fra Syrien

Mens der i starten af året kom et faldende antal asylansøgere til Danmark, har der de seneste to måneder været en stigning i antallet af asylansøgere.

Det viser nye tal fra Udlændingestyrelsen ifølge Justitsministeriet.

Lige nu er der et akut pres fra Syrien, hvor op mod halvdelen af alle asylansøgere nu kommer fra, oplyser ministeriet.

I maj alene modtog Danmark 718 asylansøgere. Til sammenligning med nabolandene er der dog tale om et forholdsvist beskedent antal.

- Jeg er glad for, at de stramme udlændingeregler virker som et bolværk mod det kæmpe antal asylansøgere, der kommer til Europa, og som, vi kan se, tager til vores nabolande, siger justitsminister Karen Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

- For vi skal kunne følge med til at integrere dem, der kommer. Samtidig behøver Danmark ikke skamme sig, for vi løfter et stort ansvar i forhold til Syrien ved blandt andet at yde støtte i nærområdet.

I maj modtog Norge 1271, Sverige modtog 6013, og Tyskland modtog 11.160 asylansøgere.

Ifølge FN har mere end tre millioner syrere forladt Syrien som følge af den akutte borgerkrig.

I Danmark er det Udlændingestyrelsen og i anden instans Flygtningenævnet, som træffer afgørelser om asyl.

Flygtningenævnet har siden 18. september 2013 fulgt en praksis, hvor folk fra særligt hårdt ramte områder i Syrien, som risikerer at blive udsat for umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, hvis de vender tilbage til hjemlandet, kan få asyl.

Flygtningenævnets praksisændring er ikke udtryk for en ændret anvendelse af asylreglerne, men alene udtryk for ændret vurdering af forholdene i Syrien, oplyser ministeriet.

Allerede før praksisændringen var forholdene i Syrien så alvorlige, at op mod 95 procent af alle ansøgere fra Syrien fik asyl i Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip