Flere boligejere binder renten i længere tid

Flere boligejere binder renten på deres lån til huset eller lejligheden over længere tid.

Knap 28 procent af alle realkreditlån har nu to- til tiårig rentetilpasning, mens 27,5 procent er de helt korte, etårige rentetilpasningslån, viser Realkreditrådets udlånsstatistik for 3. kvartal 2013.

- Lån med længere rentebinding går fortsat frem på bekostning af de etårige rentetilpasningslån, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, i en pressemeddelelse.

- Mange af de nye lån med længere rentebinding er eksisterende lån, der er omlagt til længere rentebinding i forbindelse med rentetilpasningerne, siger hun.

Det seneste år er de etårige rentetilpasningslån faldet med 44 milliarder kroner. Samtidig er rentetilpasningslån med længere rentebinding steget med 59 milliarder kroner.

De variabelt forrentede lån udgør samlet set to ud af tre boliglån.

Men samtidig er 53 procent af alle nye boliglån fast forrentede. Tilgangen af nye fastforrentede lån har bidraget til, at det samlede udlån med fast rente er steget med 15 milliarder kroner det seneste år.

- Det seneste år er over halvdelen af alle nye realkreditlån givet med fast rente, og det har betydet, at der er blevet omkring 10.000 flere boligejere med fastforrentede lån.

- De nye lån har typisk en 30-årig løbetid og en rente på 3,5 procent, siger Ane Arnth Jensen.

Men selvom det lige akkurat er flertallet af de nye lån, som har fast rente, så har det ikke for alvor skubbet andelen af fastforrentede lån opad.

- Det går langsomt, blandt andet fordi handelsaktiviteten på boligmarkedet er forholdsvis lav, og der derfor bliver givet færre lån end normalt, siger Ane Arnth Jensen.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea, er det helt naturligt, at boligejerne lige nu søger mod større sikkerhed mod rentestigninger med fast rente eller længere binding.

- Det er, netop når renten er lav, at det kan betale sig at binde den flere år fremover, siger hun i en kommentar:

- Og eftersom de fleste realkreditinstitutter desuden har hævet bidragssatser og kursskæringen for særligt de korte rentetilpasningslån de seneste år, er de danske boligejeres incitament til at søge over mod de mere sikre låntyper blevet endnu større.

/ritzau/

 

Dagens Gossip