Flere danskere undrer sig: Derfor er kong Frederik alene

Skrevet af Emil Martesen

01/02/2024
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Flere danskere undrer sig.

Dagens topnyheder

Kong Frederik har for første gang begivet sig ud på et erhvervsfremstød, og det bliver uden sin hustru, dronning Mary, ved sin side.

Denne gang er destinationen Polen, hvor kongen står i spidsen for et stort anlagt erhvervsfremstød.

Og det adskiller sig fra tidligere rejser, hvor kongeparret ofte har deltaget sammen, som det var tilfældet i Indien sidste år og i både Vietnam og Nederlandene i 2022.

Men der er ingen grund til panderynker, hvis man spørger Ekstra Bladets kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Han lægger nemlig ikke skjul på, at det ville sende et mærkeligt signal, hvis Mary deltog i besøget i Polen:

"Det er en helt fast tradition, at første statsbesøg foregår i de andre nordiske lande. Sådan gjorde dronning Margrethe i 1973, som er året efter, at hun blev udråbt som dronning", siger han.

Ifølge TV Midtvest var dronning Mary oprindeligt planlagt til at deltage i turen, men hverken kongehuset eller Udenrigsministeriet har bekræftet dette over for Ekstra Bladet.

Kongehuset har dog meddelt, at kongeparrets første fælles besøg vil gå til Norge og Sverige, og at erhvervsfremstødet i Polen var planlagt før Frederik blev konge.

Under sit første officielle besøg som konge nævnte Frederik sin hustrus fravær:

"Jeg er glad for at stå foran jer for første gang som statsoverhoved. Det er lidt nyt for mig, men jeg har prøvet det før. Oftest med min kone, men hun havde andre forpligtelser i dag, så I må nøjes med mig", sagde han fra talerstolen. Hvad dronning Marys officielle pligter er, forbliver uvist, da kongehuset ikke ønsker at oplyse, hvad dronningen laver. Hendes officielle kalender er tom i de dage, erhvervsfremstødet finder sted.