Flere familier undgår at gå fra hus og hjem

Skrevet af admin

07/01/2015

Mest læste i dag

Færre og færre familier har vanskeligt ved at klare udgifterne til huset. Sidste år måtte 293 hver måned sætte boligen på tvangsauktion. Det er et fald på 22 procent i forhold til 2013, hvor gennemsnittet var på 374 tvangsauktioner, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det laveste antal tvangsauktioner siden statistikkens start i 1979 var i 2006 med et gennemsnit på 103 om måneden, mens det højeste var i 1990 med 1695 om måneden.

- Boligrenterne er meget lave, og det giver boligejerne en håndsrækning. Hvad enten man har et variabelt eller et fastforrentet lån, så er rentefaldet kommet boligejerne til gode, siger Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, om tallene.

- De lavere renter betyder lavere ydelser, og dermed vil der alt andet lige være færre, der oplever, at de ikke længere har råd til at blive siddende i deres bolig, siger hun.

Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen, siger, at faldet i antallet af tvangsauktioner understøtter billedet af et boligmarked i bedring.

- Antallet af handler har været stigende, også i yderområderne, der ellers har været hårdt ramt af tvangsauktioner. Faktisk er vi næsten tilbage på niveauet fra starten af 00'erne, siger Karsten Beltoft om udviklingen.

Og han ser ingen tegn i sol og måne på, at antallet af tvangsauktioner vil stige igen.

- Den faldende trend vil sandsynligvis fortsætte understøttet af den positive udvikling på boligmarkedet og den ekstremt lave rente, som vi ser i øjeblikket, siger Realkreditforeningens direktør.

Danske Banks privatøkonom Las Olsen anfører dog, at faldet i tvangsauktionerne ikke betyder, at situationen på boligmarkedet er helt normal igen.

Han peger på, at der fortsat er mange områder af landet, hvor det er svært at sælge boliger på normale vilkår til priser, der dækker gælden. Antallet af bolighandler er stigende, men er stadig lavere end normalt.

- Mange husejere har stadig stor gæld, og en ny bølge af tvangsauktioner kan ikke udelukkes, siger han i en kommentar.

- Men det vil formentlig kræve enten en kraftig stigning i renterne eller nye store fald i huspriserne, og ingen af delene virker særligt sandsynlige i den nærmeste fremtid, siger Las Olsen.

/ritzau/