Flere flyselskaber benyttede korteste rute over Ukraine

Nedskydningen af passagerflyet MH17 over det østlige Ukraine torsdag har fået mange til at rejse spørgsmålet, om hvorfor flyselskabet Malaysia Airlines fortsat benyttede ruten hen over den konfliktramte region på sine flyvninger mellem Asien og Europa.

Flere andre selskaber stoppede nemlig med at flyve over området for flere måneder siden.

- Ruten, som MH17 fløj på, var godkendt af FN's luftfartsorganisation, Icao, og af de lande, hvis luftrum flyet fløj igennem, siger Malaysias transportminister, Liow Tiong Lai.

Luftkorridoren over Ukraine har altid været særdeles flittigt benyttet af flyselskaber med rute mellem Europa og Sydøstasien, og at ændre ruten betyder længere flyvetid og dermed større udgifter til brændstof.

Men store selskaber som Korean Air, China Airlines og australske Qantas ændrede alligevel deres rute, da Rusland sendte soldater ind på Krim-halvøen for mange måneder siden.

Flyet fløj i 10.000 meters højde, da det efter alt at dømme blev ramt af et jord-til-luft-missil, men ifølge Malaysia Airlines havde piloterne anmodet om at øge højden til 10.700 meter i ukrainsk luftrum, men fik afslag.

At flyve i over 10 kilometers højde bliver generelt betragtet som værende sikkert, fordi det kræver avancerede missilsystemer at skyde fly, der flyver i den højde, ned.

- For 10 år siden skulle du være en idiot, hvis du fløj over Irak i under fem kilometers højde, men at flyve i over 10 kilometers højde var meget sikkert. Men det her vil få flyselskaberne til at kigge nærmere på konfliktområder og hvilken type våben, der findes i områderne.

Det siger Gerry Soejatman, flysikkerhedsekspert hos Whitesky Aviation i Indonesien.

Malaysia Airlines har ikke været ene om at benytte ruten over det østlige Ukraine. Store selskaber som Singapore Airlines og Thai Airways, Air France og Lufthansa har også fløjet ruten, men ændrer nu på deres flyvninger.

298 personer mistede livet ved flykatastrofen. Langt de fleste passagerer var fra Holland

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip