Flere hænder arbejdede færre timer i sensommeren

Skrevet af admin

14/12/2015

Dagens topnyheder

Den danske beskæftigelse steg med 0,2 procent tredje kvartal, hvilket svarer til 5800 flere personer i arbejde, oplyser Danmarks Statistik. Samtidig viser arbejdstidsregnskabet, at antallet af arbejdstimer faldt med 0,1 procent.

Det er især inden for byggebranchen, at der blev arbejdet færre timer, men alligevel ansat flere medarbejdere, viser tallene. Det overrasker ikke Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

- Når den private sektor bliver ved at skabe job, skyldes det for det første, at der er tale om en reel og bredt funderet fremgang, som også går igen i andre statistikker. Der er fremgang i industri, byggeri, handel og service, skriver Bo Sandberg i en kommentar.

- For det andet, er der en tendens til, at virksomhederne i øjeblikket holder på arbejdskraften selv i de perioder, hvor der er mindre travlt, for at undgå besvær og transaktionsomkostninger ved jobskift, lyder det.

Inden for byggebranchen faldt antallet af arbejdstimer med 1,3 procent i månederne juli, august og september, mens antallet af beskæftigede steg 0,2 procent.

Arbejdstidsregnskabet viser, at beskæftigelsen steg i de private virksomheder i tredje kvartal, mens beskæftigelsen inden for det offentlige faldt en smule.

I sektorgruppen virksomheder og organisationer steg beskæftigelsen således med 0,4 procent, hvilket svarer til 6800 personer.

Inden for offentlig forvaltning og service faldt beskæftigelsen derimod med 1000 personer, svarende til et fald på 0,1 procent.

- Med færre præsterede arbejdstimer, bekræfter dagens tal, at der var en vis opbremsning i dansk økonomi i 3. kvartal, siger Bo Sandberg.

- Til gengæld bliver antal beskæftigede ved at stige, og den overordnede tendens på arbejdsmarkedet peger fortsat svagt opad. Det er dog kun i den private sektor, der i øjeblikket skabes job, siger cheføkonomen.

/ritzau/