Flere i årgang 2012 passes af far på barsel

Børn, der blev født i 2012, havde flere timer sammen med far, end andre børn har haft. I hvert fald hvis man måler på, hvor mange dage fædrene valgte at tage barsel. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Efter stilstand i 2011 er mændene igen begyndt at øge deres samlede barselsorlov, viser tallene. Både fædre, der tog barsel sammen med moderen - og fædre, der var ene om at holde barsel på dagpenge, er steget.

Mænd, der tog orlov sammen med moderen, øgede barslen med to dage fra 2011 til 2012 til 39 dage. Og mænd, der var ene om at holde barselsorlov på dagpenge, øgede længden af deres orlov fra 53 til 57 dage . Kvindernes orlov ligger derimod stabilt.

Selv om mændene holder mere fri i forbindelse med familieforøgelser, er det stadig kvinderne, der holder mest barselsorlov med børnene, mens de er helt små.

For par, hvor begge holdt barselsorlov, stod moderen for 88 procent af det samlede antal barselsdage.

Og kvinder, der var ene om at holde orlov på dagpenge, holdt fem en halv gang så lang en barselsorlov som mænd i den tilsvarende situation. Og faktisk holder hver tredje far kun to ugers barsel.

Der er også mænd, der slet ikke holder barsel - heller ikke den øremærkede til faren på to uger. I 2012 var det 2685 mænd, der ikke tog de to ugers øremærket fædreorlov, men de deler alligevel de 32 ugers barselsorlov med moren.

Det kan måske skyldes, at mandens arbejdsplads ikke får søgt myndighederne om dagpenge som kompensation for den ansattes fravær, så de ikke indgår i statistikken, påpeger Danmarks Statistik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip