Flere kan være døde af rullepølse med listeriabakterie

12 syge og svækkede danskere menes at være døde af den livsfarlige sygdom listeriose, som de har fået af at spise lammerullepølse eller andet pålæg fra Jørn A. Rullepølser.

Det viser en gennemgang, som Statens Serum Institut (SSI) har lavet i forbindelse med et udbrud af listeria, der især i de seneste tre måneder har ramt danskerne.

I alt er 20 blevet smittet, hvoraf 11 er kvinder og ni er mænd i alderen 43-89 år. De er bosat i hele landet, oplyser SSI.

- Der er 12 patienter, der er afgået ved døden indenfor 30 dage efter prøvedato. I lighed med tidligere listeria-udbrud havde patienterne alvorlig underliggende sygdom, og dødsfaldene kan derfor ikke med sikkerhed tilskrives listeria-infektionen, skriver Statens Serum Institut.

Fødevareberedskabschef fra Fødevarestyrelsen Kim Sigsgaard siger, at den type af listeria, der har krævet dødsfald, kan spores tilbage fra september 2013 og frem til i dag. Men de fleste udbrud - 15 - stammer fra de seneste tre måneder.

- Og vi har en begrundet mistanke om, at udbruddet stammer fra Jørn A. Rullepølser, hvor man laver kødpålæg. Virksomheden sælger kun en gros, og vi har nu fået en liste over deres kunder, som vi har kontakt til, siger Kim Sigsgaard.

- En anden del af efterforskningen er, at vi nu skal finde ud af, hvor listeriabakterien kom fra, siger fødevareberedskabschefen.

Produktionen på Jørn A. Rullepølser i Hedehusene blev lukket tirsdag. Og virksomheden oplyser, at myndighederne har sammenkædet fund af listeriabakterier med virksomhedens lammerullepølse. Derfor er samtlige produkter fra Jørn A. Rullepølser straks kaldt tilbage.

- Det er dybt ulykkeligt, at listeriabakterier i vores lammerullepølse med stor sandsynlighed har ført til sygdom og dødsfald. Det påvirker os helt utroligt meget - både medarbejdere og ledelse, skriver ejer og direktør i Jørn A. Rullepølser, Palle Andersen, i en pressemeddelelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip